Οι επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία του covid19 είναι πολλές
Οι επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία του covid19 είναι πολλές και αποτυπώνονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας που είναι για τους περισσότερους ζοφερή.
Η κρίση αποτυπώνεται, όπως ήταν και αναμενόμενο, και στα στοιχεία για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες κατέγραψαν σημαντική αύξηση το τελευταίο τρίμηνο και η πρόκληση στο δημοσιονομικό μέτωπο το 2021 είναι να αποκατασταθεί η ανάκτηση των κρατικών εσόδων τα οποία στο 9μηνο είχαν υστέρηση 6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση τρίτου τριμήνου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 106,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δις ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο παρουσιάζει αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του τρίτου τριμήνου οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,3 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,1 δισ. ευρώ).
Στον αγώνα… για την πλατφόρμα
Στο μεταξύ, στα φορολογικά και λογιστικά γραφεία επικρατεί αλαλούμ καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και ταυτόχρονα τρέχουν οι διαδικασίες για μια σειρά από μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία της covid 19.
Οι πλατφόρμες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Λογιστών-Φοροτεχνικών Σπύρο Μπέκα είναι πολλές και όλες χρειάζονται διαφορετικές ρυθμίσεις και διαφορετική υποβολή στοιχείων.
Ο κ. Μπέκας αναφέρθηκε στις αναστολές αλλά και στην επιστρεπτέα προκαταβολή πέντε την οποία και αναμένουν για να την υποβάλλουν.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ