Προσοχή και επανάληψη του εμβολιασμού ειδικά για τους ενήλικες που έχουν παιδιά ή που έρχονται σε επαφή καθημερινή με παιδιά
Προσοχή και επανάληψη του εμβολιασμού ειδικά για τους ενήλικες που έχουν παιδιά ή που έρχονται σε επαφή καθημερινή με παιδιά, συστήνει η Πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου γραμματέας του συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κοκκύτη.
Τους τελευταίους μήνες, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα.
Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος παγκοσμίως με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε η κα Λάζου υπογραμμίζοντας ότι την μεγαλύτερη ανάγκη προφύλαξης έχουν τα βρέφη καθώς κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.
Η κα Λάζου εξήγησε επίσης ότι συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.
«Είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας η αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα), η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό», καταλήγει.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργεί αυτή την περίοδο της άνοιξης η γύρη αλλά και η αφρικανική σκόνη καλώντας όσους έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό να απευθύνονται στον θεράποντα γιατρό τους και να λαμβάνουν μέτρα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ