Πίεση… που ολοένα και αυξάνεται δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η αύξηση των κρουσμάτων, αυξάνει και τον αριθμό αυτών που νοσηλεύονται ενώ το υγειονομικό προσωπικό προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Όλα κινούνται στο όριο και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του φθινοπώρου.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων σαν κέντρο αναφοράς για τον κορωναϊό δέχεται και την μεγαλύτερη πίεση καθώς εκτός από τα κρούσματα covid 19 έχει και την καθημερινή διαχείριση δεκάδων άλλων περιστατικών.
Άλλωστε, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς από πολλές περιοχές εντός και εκτός Ηπείρου.
Ήδη, το σύστημα δοκιμάζει αντοχές… ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΠΓΝΙ βρίσκονται σε λειτουργία δυο μονάδες Λοιμωδών και είναι πιθανή και η λειτουργία τρίτης μονάδας.
Μέχρι στιγμής μιας και τα στοιχεία αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή στις δύο Μονάδες Λοιμωδών νοσηλεύονται 20 ασθενείς ενώ τρεις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο Γιώργος Φλούδας κρούει τον κώδωνα… και ζητάει προσλήψεις προσωπικού και διαχείριση από τους άλλους υγειονομικούς φορείς αλλά αφήνει εκτός της διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που άλλωστε έχει και τον γενικό έλεγχο της κατάστασης στα νοσοκομεία και που έχει θέσει «απαγορευτικό» στη δια ζώσης ενημέρωση από πλευράς των διοικήσεων ενώ σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως την ευθύνη της διαχείρισης για την πανδημία την έχει ο ΕΟΔΥ.
Βέβαια, η ευθύνη για την διοίκηση των νοσοκομείων δεν είναι του ΕΟΔΥ αλλά της 6ης ΥΠΕ και εδώ χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί από όλους ψυχραιμία και όχι μετατόπιση ευθυνών που γίνονται μπαλάκι από τον έναν στον άλλον.
Το δημόσιο σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα αλλά και στην περιοχή μας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αυτές δεν είναι ατελείωτες.
Ο δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται χρειάζεται εγρήγορση από όλους και σίγουρα συντονισμό ενεργειών για να μην βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ