Πολλά και σημαντικά θα είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο που ενισχύθηκε με τη νέα Ομάδα Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).
Τα drones παρέχουν πολύτιμα δεδομένα και εικόνες από ψηλά, επιτρέποντας την άμεση ανάλυση της κατάστασης των δασικών περιοχών και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Μάλιστα στα Γιάννενα βρέθηκε και η ομάδα «Ίκαρος» που έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία στον χειρισμό συγκεκριμένων μηχανημάτων.
Όπως ανέφερε ο συντονιστής Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Χριστόφορος Μπόκας, η συγκεκριμένη ομάδα θα συμβάλει σημαντικά στην επιτήρηση ευαίσθητων δασικών περιοχών ενώ τα drones θα πετούν μέρα και νύχτα σε ώρες και μέρες που δεν θα ανακοινώνονται.
«Η ομάδα θα αξιοποιεί τα υπερσύγχρονα drones για τη συνεχή παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση πιθανών πυρκαγιών, ενισχύοντας την ικανότητα της Πυροσβεστικής να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε κίνδυνους.
Τα drones παρέχουν πολύτιμα δεδομένα και εικόνες από ψηλά, επιτρέποντας σε εμάς και στο ΠΕΚΕ την άμεση ανάλυση της κατάστασης των δασικών περιοχών και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Η ομάδα των drones θα εστιάζει σε περιοχές που έχουν ιστορικό πυρκαγιών ή που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των κλιματικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων», τόνισε ο κ. Μπόκας υπογραμμίζοντας ότι όλα τα στοιχεία από τα drones αποθηκεύονται και γίνεται η ανάλογη επεξεργασία.
Ο κ. Μπόκας εξήγησε ότι εκτός της επιτήρησης επιχειρούν μια νέα προσέγγιση που έχει στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πιστοποιημένοι χειριστές ενώ στις προθέσεις είναι να εκπαιδευτούν κι άλλοι. «…μπορούμε να παρέχουμε ταχύτερη και ακριβέστερη ανταπόκριση, καθώς και να βελτιώσουμε τη στρατηγική διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Ηπείρου», ανέφερε ο συντονιστής.
Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Μπόκας ρωτήθηκε και για τα πολλά περιστατικά αποπροσανατολισμού πεζοπόρων στα βουνά. Σχεδόν μέρα παρά μέρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κινητοποιείται προκειμένου είτε να απεγκλωβίσει είτε να αναζητήσει, ανθρώπους πολλές φορές μεγάλης ηλικίας, που αποφάσισαν να κάνουν πεζοπορία στα βουνά της περιοχής. Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν φυσική κατάσταση, δεν έχουν ξανα ανέβει στο βουνό ενώ δεν απευθύνονται και σε ανθρώπους εκπαιδευμένους να τους οδηγήσουν. Αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Ο κ. Μπόκας ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρέωση της Πυροσβεστικής να παρέχει κάθε βοήθεια σε όποιον το έχει ανάγκη. Από την άλλη όμως, ζήτησε αφενός οι άνθρωποι πριν πάρουν μια τέτοια απόφαση να είναι ενημερωμένοι και αφετέρου να λάβουν μέτρα ατομικής προστασίας. Το βουνό δεν είναι για όλους και δεν είναι τόσο εύκολο να περπατήσεις χωρίς να λάβεις μέτρα.
Αναφορικά με το κόστος σε ανθρώπινες δυνάμεις -ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες και διανύουμε την αντιπυρική περίοδο- και σε χρήματα ο κ. Μπόκας ξεκαθάρισε ότι « αυτό είναι απόφαση του Αρχηγείου», ξεκαθαρίζοντας ότι η Πυροσβεστική θα συνεχίσει να εκτελεί το έργο της.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ