Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, το απόγευμα της Τρίτης.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, τονίζοντας όμως «ότι δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή», καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση των κρουσμάτων. Στα σύνορα έγιναν πάνω από 360.000 έλεγχοι και βρέθηκαν 723 κρούσματα, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Δεν γίνονται διακρίσεις σε περιοχές, είπε με έμφαση.
Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διασποράς του ιού και σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται.
Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση για την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα ενωμένοι «έχουμε δώσει τη μάχη με επιτυχία και μόνον έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε».
«Είμαστε ακόμα σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο. Δεν είμαστε στο β΄ κύμα της επιδημίας. Δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Απαιτείται η τήρηση των κανόνων και των ωραρίων. Οι αντιεπιστημονικές θεωρίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Ο ιός δεν κουράζεται ούτε ασθενεί. Να μην αφήνουμε ανοιχτές χαραμάδες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος. Μόνο ενωμένοι πρέπει να συνεχίσουμε», υπογράμμισε.
«Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει»
Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορωναϊού, αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα του κορωναϊού, αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάει.
Τόνισε ακόμη πως αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι η επιδημία εξακολουθεί να «σιγοβράζει» και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση.
«Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει, να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, παρότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα, που θα οδηγούσε σε 300 κρούσματα ημερησίως, φαίνεται να περιορίζεται», είπε χαρακτηριστικά.
«Η επιβράδυνση των κρουσμάτων (168 την Τρίτη) συμπίπτει με τη γενικευμένη χρήσης μάσκας, καθώς και την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση», εξήγησε ακόμη.
Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι περιορίσθηκε η δραματική εξάπλωση του κορωναϊού, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας. Συνέστησε, δε, εθελοντικό περιορισμό, σε όσους πολίτες επιστρέφουν από διακοπές.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την εκτεταμένη διασπορά της νόσου στις νεαρότερες ηλικίες, δηλώνοντας ότι αυτό αντανακλάται αφενός από τον αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από την άλλη, από τη συρροή μικρού αριθμού διασωληνώσεων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες.
«Η επέκταση σε αυτές τις ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, και οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες», προειδοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακόλουθη δυναμική υπερμετάδοσης, γι’ αυτό η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, που είναι μικρότερη του αναμενόμενου, είναι εφικτή», σχολίασε ο επιδημιολόγος.
168 νέα κρούσματα την Τρίτη
Συνολικά 168 νέα κρούσματα κορωναϊού στη χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ένα ακόμα κρούσμα εντοπίστηκε στα Γιάννενα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες. Τα 1910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4074 (45.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τα 145 εγχώρια κρούσματα, τα 11 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 45 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
• 2 στην Π.Ε. Αχαΐας
• 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
• 4 στην Π.Ε. Ημαθίας
• 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 3 στην Π.Ε. Καβάλας
• 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
• 2 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 8 στην Π.Ε. Κυκλάδων
• 1 στην Π.Ε Λάρισας
• 6 στην Π.Ε. Λασιθίου
• 12 στην Π.Ε. Λέσβου
• 2 στην Π.Ε Μαγνησίας
• 1 στην Π.Ε Ξάνθης
• 6 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 3 στην Π.Ε. Ροδόπης
• 3 στην Π.Ε. Τρικάλων
• 3 στη Π.Ε Χανίων
• 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση
Σημειώνεται ακόμη πως 31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Εννέα (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 243 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωναϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 872550 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9668(1.1%) ήταν θετικά στον κορωναϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).