Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού το 2020 ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά της δεκαετίας.
Το 2020 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου τα επίπεδα της θερμοκρασίας που επικρατούσαν στον πλανήτη πριν την βιομηχανική επανάσταση. Τα έξι χρόνια μετά το 2015 κατέγραψαν όλα ανεξαιρέτως θερμοκρασίες ρεκόρ. Το 2020 ήταν δεύτερο πίσω από το 2016 με τρίτο στην σχετική λίστα το 2019.
Όμως όπως λένε τα στελέχη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού οι διαφορές που είχαν αυτά τα τρία έτη στις θερμοκρασίες τους ήταν πολύ μικρές, στα όρια του στατιστικού λάθους και άρα επί της ουσίας θα έπρεπε να βρίσκονται και τα τρία αυτά έτη στην πρώτη θέση.
Μάλιστα η «επίδοση» του 2020 είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή σύμφωνα με τους ειδικούς δεδομένου ότι εξελισσόταν στην διάρκεια του το φαινόμενο La Niña το οποίο προκαλεί την μείωση της θερμοκρασίας στα νερά του ωκεανού στις κεντρικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού καθώς και στις τροπικές ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού γεγονός που θα έπρεπε να έχει συμβάλει στην γενικότερη μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας μελετά την παγκόσμια θερμοκρασία από το 1993 και εκδίδει εκθέσεις για τα κλιματικά και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα της κάθε χρονιάς
«Έχουμε πλέον στην διάθεση μας δεδομένα 28 ετών τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας τόσο πάνω από την στεριά όσο και από την θάλασσα. Παρατηρούμε επίσης και άλλες μεταβολές όπως στα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας που αυξάνονται, το λιώσιμο των πάγων κ.α. Όλοι οι δείκτες και όλα τα σχετιζόμενα δεδομένα της νέας μας έκθεσης υπερτονίζουν την συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή, την αυξανόμενη σε αριθμό και ένταση εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και τεράστιες καταστροφές και απώλειες που επηρεάζουν τους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τις οικονομίες. H αρνητική τάση στο κλίμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες ανεξάρτητα από την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που γίνονται για αντιστροφή αυτής της κατάστασης» ο Πέτερι Τάαλας, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού που αποτελεί υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην νέα έκθεση αναφέρεται ότι τα επίπεδα των βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο παρουσίασαν αύξηση το 2020 σε σχέση με προηγούμενα έτη.