Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου, αποτελεί αφορμή για να εστιαστεί η προσοχή όχι μόνο των φορέων πολιτικής, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου, αποτελεί αφορμή για να εστιαστεί η προσοχή όχι μόνο των φορέων πολιτικής, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με στόχο την υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους.
Δικαιώματα που πρέπει να έχουμε όλοι μας και να τα απολαμβάνουμε όλοι μας! Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να κινούνται, και να ζουν την ζωή τους χωρίς περιορισμούς και αυτό είναι ευθύνη πρώτίστος της εκάστοτε κυβέρνησης και έπειτα όλης της κοινωνίας.
Πολλοί συνάνθρωποί μας, φίλοι μας, μέλη των οικογενειών μας, δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι τους. Τι πιο απλό: Να βγεις από το σπίτι! Κι όμως, τις περισσότερες φορές, ένας ανάπηρος θα πρέπει να καταβάλει υπερπροσπάθεια για το αυτονόητο. Λίγα πράγματα έχουν γίνει από άποψης δημόσιων υποδομών και πολλά παραπάνω πρέπει να γίνουν για να δοθούν οι ίδιες δυνατότητες σε όλους όσους είναι ανάπηροι.
Η πολιτεία πρέπει να πράξει το αυτονόητο και η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να ζητάει το αυτονόητο μέχρι αυτό να εισακουστεί.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πράγματα στο πλαίσιο της διεκδίκησης. Έχουμε καταφέρει να είναι ανοικτές οι ειδικές δομές μέσα στην περίοδο της καραντίνας. Είναι σημαντικό γιατί είναι μεγάλη ανάσα. Είναι ένα συν αυτό μέσα στη δύσκολη περίοδο. Προσπαθούμε να συστήσουμε να τηρούνται τα μέτρα και τηρούνται.
Η αναπηρία του κάθε ατόμου είναι μεγαλύτερη όταν παραμένουν εμπόδια και φυσικά εμπόδια και συμπεριφορικά και σε επίπεδο κοινωνικής ευαισθησίας που χρειάζεται πολλή δουλειά. Το φυσικό εμπόδιο τροποποιείται. Εδώ κάνουμε αερογέφυρες και δεν μπορούν να τοποθετήσουν μια ράμπα ή να δημιουργήσουν προσβάσεις σε χώρους πολιτισμού για παράδειγμα; Χρειάζεται δουλειά» τονίζει η κα. Βέρμπη για να συνεχίσει λέγοντας: «Μακάρι να μην χρειάζεται να υπάρχει η ημέρα υπενθύμισης» κατέληξε η Αντιπρόεδρος του νομαρχιακού σωματείου ΑΜΕΑ Ιωαννίνων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων «Κυψέλη» Λούλα Βέρμπη.
Μηνύματα στήριξης με επίκαιρες προεκτάσεις
Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια γίνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη τη χώρα με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, που όμως φέτος κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω των περιοριστικών μέτρων. Πολιτικοί και φορείς όμως έστειλαν τα δικά τους μηνύματα υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία
Στο σχετικό μήνυμά της η βουλευτής Ιωαννίνων Μ. Τζούφη αναφέρει τα εξής:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα, στις δυνατότητες, αλλά και στους περιορισμούς των ΑμεΑ. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με αναπηρίες, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός αγγίζει το ένα εκατομμύριο.Στις 3 Δεκεμβρίου του 1982, ο ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τους ΑμεΑ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, όπως και η υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, σκιάζουν τη ζωή και συρρικνώνουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στην κοινωνική ζωή, στην εργασία, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην άθληση, στην επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό αναπαράγονται πολλαπλές διακρίσεις και παράγονται νέες ανισότητες.
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε μια αγωνιώδης προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ, έχοντας ως πυξίδα πως η ζωή δεν έγκειται αποκλειστικά σε βιολογικές και ιατρικές αναφορές. Αντίθετα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές και δράσεις που προάγουν την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε ένα νέο σταυροδρόμι. Η υγειονομική κρίση και η πολιτική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ θέτουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα και υπονομεύουν την προοπτική εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία.Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας βαθιάς, δομικής κοινωνικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
Από την πλευρά του ο ΟΚΠΑΠΑ κάνει μία υπενθύμιση των δομών που λειτουργεί και που μπορούν να ωφελήσουν άτομα με αναπηρία.
«Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία
Ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής» ΝΠΔΔ Δήμου Ιωαννιτών, από την μεριά του έχει δημιουργήσει από τις αρχές του 2019 το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ, το οποίο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο στα Καρδαμίτσια (Εθνικής Αντιστάσεως 6, λειτουργεί από 12.30 έως 20.30.μμ και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (τηλ. επικοινωνίας 2651092176 – 2651054265 – 2651054405).
Δύναται να φιλοξενήσει 25 παιδιά και εφήβους με αναπηρία, με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητική ή και πολλαπλή αναπηρία και έχει σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών, την κοινωνική τους ένταξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθώς και τη στήριξη της οικογένειά τους.
Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό όπως: Κοινωνικό Λειτουργό, Λογοθεραπευτή, Φυσικοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό, Τεχνίτη Χειροτεχνίας, Κοινωνικό Φροντιστή και Βοηθητικό Προσωπικό.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΔΑΠ μεΑ έχουν να κάνουν με την ασφαλή φιλοξενία, την απασχόληση και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών / εφήβων με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας, εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, ασκήσεις λόγου και άθλησης καθώς και εκπαίδευση των μελών της οικογένειας για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων αναγκών και φροντίδας.
Επίσης ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» έχει αναλάβει την διαχείριση του «Κέντρου για το Παιδί» στον χώρο του τέως Ασύλου Ανιάτων όπου θα περιλαμβάνει Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών τυπικής ανάπτυξης καθώς και υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΚΠΑΠΑ.
Από την πλευρά του ο Δήμος Πρέβεζας σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Η χώρα μας όπως και η κοινωνία μας έχουν ακόμη να διανύσουν αρκετό δρόμο στο να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες υποδομές για τα Ατομα με Αναπηρία.
Ο Δήμος μας κινούμενος προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια- σε συνεργασία με τους συλλόγους ΑΜΕΑ- να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό για τους δημότες του που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση κάποιας ανοιχτής εκδήλωσης, ωστόσο η σκέψη μας, αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι δίπλα τους.
Και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες συμβολικές δράσεις που θα οργανώσουμε μέσα στον Δεκέμβριο για να τιμήσουμε τον αγώνα των ατόμων με αναπηρία.
Ειδικότερα αυτές τις γιορτές οφείλουμε να είμαστε περισσότερο από ποτέ δίπλα τους.
Γιατί η μοναξιά για τον καθένα μας και περισσότερο για ανθρώπους ευάλωτους μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη και από την ίδια την αναπηρία».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ