Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και μια από τις συχνότερες παθήσεις.
Στην Ελλάδα μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπερτασικών επιτυγχάνει το θεραπευτικό στόχο, κυρίως λόγω μειωμένης συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή, κάτι που αποτελεί μείζον πρόβλημα, ανέφερε ο ΡήγαςΚαλαϊτζίδης, Νεφρολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Υπεύθυνος του Κέντρου Υπέρτασης του Νεφρολογικού Τμήματος, επιστημονικά υπεύθυνος του 9ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Ημέρες Υπέρτασης, Ιωάννινα 2019», που έλαβε χώρα υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης είναι συνήθως συνδυασμός παρέμβασης στον τρόπο ζωής του ατόμου (διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους, περιορισμός αλκοόλ, διακοπή καπνίσματος, αποφυγή στρες) και φαρμακευτικής θεραπείας, με τους επιστήμονες μάλιστα να διαθέτουν σημαντικό αριθμό φαρμάκων με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα για τη μείωση της υπέρτασης.
Οι εργασίες του 9ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Ημέρες Υπέρτασης, Ιωάννινα 2019», ξεκίνησαν την Παρασκευή, παρουσία εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, ιατρών και φοιτητών, οι οποίοι παρακολουθούν ομιλίες επιστημόνων από Πανεπιστημιακά Εκπαιδευτικά και Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας που συμμετέχουν σε ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα.