ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
Η μείωση της ανεργίας και η ανάδειξη του πλούτου και των δυνατοτήτων της περιοχής είναι ο κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας του δήμου που αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών / θεραπευτικών φυτών.
Επιστήμονες από τον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου μελέτησαν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις αλλά και τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών θεραπευτικών φυτών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν εγγυημένη απασχόληση
Κεντρικό συμπέρασμα της παρουσίασης που έγινε είναι ότι οι εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις του δήμου μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου και ανάπτυξης για τον τόπο και ευκαιρία μείωσης της ανεργίας των νέων του τόπου μας με σεβασμό και προστασία για το περιβάλλον. «Ο στόχος είναι η δημιουργία εγγυημένης απασχόλησης σε άνεργους, ξεκινώντας από αυτούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, τους μικροκτηματίες αγρότες, χρησιμοποιώντας μεθόδους Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ή/και το μοντέλο της Θερμοκοιτίδας Απασχόλησης. Η Νέα Γενιά θα είναι η ομάδα στην οποία θα επενδύσουμε την βιωσιμότητα της Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Όπως εξήγησαν τα μέλη του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μακροπρόθεσμα μπορεί να υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, με προϊόντα με ταυτότητα, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία. Το δίκτυο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα σε εκατοντάδες νέους παραγωγούς με συνοδά οφέλη και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η μελισσοκομία, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Οι ωφελούμενοι της δράσης θα είναι όσοι δημότες επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και μεταποίηση των αρωματικών / θεραπευτικών φυτών και είναι άνεργοι με ή χωρίς πτυχίο, είτε άτομα χαμηλών εισοδημάτων.
«Το πρώτο βήμα έγινε. Μέσα από τη προγραμματική σύμβαση του Δήμου Ιωαννιτών με τον ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη έγινε η έρευνα και τεκμηριώθηκε ότι το σχέδιο της αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τεχνογνωσία που έχει συγκεντρωθεί είναι πολύ σημαντική και οι δυνατότητες του τόπου μας είναι μεγάλες. Ταυτόχρονα όμως είναι μεγάλες οι προσδοκίες αλλά και οι ανάγκες των νέων ανθρώπων. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να προσχωρήσουμε στην υλοποίηση», κατέληξε ο Δήμαρχος. Την ευχή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και από την επόμενη Δημοτική Αρχή, έδωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα.
Οι καλλιέργειες
Η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας και τις καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή μας.
Όπως εξήγησε από την ανάλυση των δειγμάτων εδάφους, την εξέταση του μικροκλίματος και των λοιπών συνθηκών προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα.
Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του Δήμου όπου μπορούν κα ευδοκιμήσουν δεντρολίβανο, θυμάρι και μέντα, άλλες όπου η κατάλληλη καλλιέργεια αφορά σε ρίγανη, τσάι βουνού και μελισσόχορτο κι άλλες όπου προτείνεται η καλλιέργεια μικρών δασικών καρπών όπως η κρανιά, ο κράταιγος και το τσάμπουρνο.
Τα οικονομικά στοιχεία
Ο επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», Δρ Νίκος Κρημνιανιώτης από τη μεριά του αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της μελέτης τα οποία δείχνουν ότι με τη διάθεση, εκ μέρους του Δήμου, εκτάσεων 2.500 στρεμμάτων, εξασφαλίζεται εργασία σε 100 δημότες των Ιωαννίνων με εγγυημένο εισόδημα 10.000 ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.