Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες με βάση τον νέο τρόπο που έχει θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, οπότε έκλεισε η σχετική πλατφόρμα. Για την κάλυψη 152 θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων σε 95 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα υποβλήθηκαν 1.048 αιτήσεις, ενώ για την κάλυψη 7 θέσεων διοικητών και 14 θέσεων υποδιοικητών των υγειονομικών Περιφερειών του υπουργείου Υγείας (προθεσμία υποβολής 29 Ιανουαρίου), υποβλήθηκαν συνολικά 229 αιτήσεις.
Όσοι κατέθεσαν αίτηση θα περάσουν από γραπτό διαγωνισμό, ενώ στο τελικό στάδιο επιλογής θα αποφασίσει ο αρμόδιος υπουργός ανάμεσα στους τρεις που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, δεδομένου ότι έως τώρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων αποφασίζονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς να έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.
Το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) προχωράει στη διαδικασία οργάνωσης του σχετικού διαγωνισμού και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει τους υποψηφίους για τον τρόπο διεξαγωγής του τεστ και τα αντικείμενα στα οποία οι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν να απαντήσουν. Το γραπτό τεστ δεξιοτήτων θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι δεξιότητες που θα ελεγχθούν σχετίζονται με τον συλλογισμό, την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις θέσεων ευθύνης. Η εξέταση θα είναι κοινή για τους υποψηφίους των θέσεων στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες.
Οι πρώτοι 15 υποψήφιοι για κάθε θέση θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας, που σημαίνει έλεγχος δικαιολογητικών και αντίστοιχη μοριοδότηση. Η βαθμολογία που θα λάβουν θα προσμετρηθεί στη συνέχεια, μαζί με τα άλλα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο, οπότε θα προκύψουν 7 υποψήφιοι για κάθε θέση, οι οποίοι στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη. Η βαθμολογία της συνέντευξης θα προστεθεί στις υπόλοιπες επιδόσεις. Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας θα κληθεί να επιλέξει έναν από τους τρεις που θα έχουν συγκεντρώσει συνολικά τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Το τεστ, το οποίο οργανώνει για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ, θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των υποψηφίων και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες δοκιμασιών: παραγωγικός συλλογισμός, επαγωγικός συλλογισμός και διαχείριση εργασιακών σεναρίων. Η εξέταση για τις δύο πρώτες ενότητες, του παραγωγικού συλλογισμού και του επαγωγικού συλλογισμού, θα πραγματοποιηθεί μέσω προσαρμοστικών τεστ (Computerized Adaptive Testing – CAT) που θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων.
Ενδεικτικά, το ΑΣΕΠ δημοσιοποίησε σχετικά παραδείγματα:
• Παραγωγικός συλλογισμός: τέσσερις υπάλληλοι πρέπει να συνδυαστούν και να κάνουν μια κοινή συνάντηση, ωστόσο ο καθένας εξ αυτών έχει διαφορετικές ημέρες διαθέσιμες, ενώ οι δύο εξ αυτών πρόκειται να πάρουν άδεια το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο υποψήφιος καλείται να βρει την ημέρα και ώρα που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ώστε να είναι παρόντες όλοι οι υπάλληλοι που χρειάζεται να παραβρίσκονται.
• Επαγωγικός συλλογισμός: ο εξεταζόμενος ενδεικτικά μπορεί να κληθεί να αναγνωρίσει κάποια μοτίβα σε συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία στη συνέχεια θα λειτουργήσουν ως οδηγός για να συνεχίσει την ακολουθία. Ωστόσο οι ερωτήσεις των CAT δεν είναι βαθμολογικά ισοδύναμες. Η δοκιμασία ξεκινάει με την εμφάνιση προς όλους τους υποψηφίους μιας ερώτησης μετρίου βαθμού δυσκολίας. Εάν ο υποψήφιος απαντήσει σωστά, τότε η επόμενη ερώτηση που θα κληθεί να απαντήσει θα είναι πιο δύσκολη. Εάν όμως απαντήσει λανθασμένα, τότε η επόμενη ερώτηση που θα κληθεί να απαντήσει θα είναι μικρότερου βαθμού δυσκολίας. Αυτή είναι η αλληλουχία που ακολουθείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, ίδιο για όλους τους υποψηφίους.
• Διαχείριση εργασιακών σεναρίων: στον υποψήφιο παρουσιάζονται διαφορετικά υποθετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στον χώρο εργασίας και καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε προτεινόμενες αντιδράσεις, ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη λειτουργία της υπηρεσίας, την εργασιακή απόδοση των ανθρώπων που έχει αναλάβει να διευθύνει και την ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στο αναγκαίο χρονικό διάστημα που έχει τεθεί ως όριο. Σε αυτό το μέρος της εξέτασης όλες οι ερωτήσεις θα είναι βαθμολογικά ισοδύναμες.
Όσον αφορά τα μόρια που μπορούν να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι, το τεστ μετράει 800 μόρια, η προηγούμενη εμπειρία 800, τα τυπικά προσόντα 800 μόρια και 800 μόρια η συνέντευξη.