Πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο στην Ήπειρο αλλά προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών στα Ιωάννινα
Στην πορεία της πανδημίας και στα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα μισά κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες εντοπίστηκαν με self test σε ασυμπτωματικούς, γεγονός πολύ σημαντικό.
Παράλληλα, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν πέσει στο μισό από τα μέσα Απριλίου, όπως και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων, που σημαίνει ότι η διασπορά συνεχίζεται στα νέα άτομα και μειώνεται στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των εμβολιασμών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως σταθερή είναι και η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, με 174 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο.
Η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται, όμως η περιπέτεια δεν έχει λήξει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας.
Η ίδια δήλωσε ότι ξαφνιάζει την επιτροπή η συζήτηση για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο αυτοπροστασίας. Κάλεσε δε τους νέους να προσέλθουν για εμβολιασμό, αν είναι δυνατό πριν από τις διακοπές.
Ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων συνεχίζει να μειώνεται. Σχεδόν 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. «Πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας, όμως η πορεία είναι εύθραυστη» τόνισε.
Αναφερόμενος στη Βρετανία είπε ότι η μικρή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία συνδέεται με το στέλεχος Δ (ινδική μετάλλαξη) καθώς και με το γεγονός ότι στις νεαρότερες ηλικίες -τις πιο δραστήριες κοινωνικά ομάδες- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο εμβολιασμός.
Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το στέλεχος Δ καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:
«Είναι γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς η διασπορά δεν έχει ελεγχθεί.
Καλούμε τους κατοίκους Ρόδου, Νάξου και Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. 28 Περιφέρειες της χώρας είναι στο πορτοκαλί επίπεδο.
Σε Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα, είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.
Συζητάμε ήδη την αυστηροποίηση του πλαισίου για τον έλεγχο. Ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχου για τα κορωνοπάρτι σε διάφορες περιοχές. Όχι μόνο για τη Μύκονο, αλλά για όσες περιοχές είναι απαραίτητο.
Όσον αφορά στον τουρισμό και στους όρους εισόδου στη χώρα, αλλάζουν τα εξής:
– τεστ για είσοδο στη χώρα από 6 ετών και άνω
– απομόνωση κρούσματος για 10 και όχι 14 ημέρες
– επιτρέπεται η είσοδος με pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο
– επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων από 15 που ήταν μέχρι σήμερα».
«Πράσινη η Άρτα»
Στο μεταξύ, αναρτήθηκε ο πρώτος χάρτης παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. ο οποίος θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση, με την Άρτα να είναι η μοναδική περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αποτυπώνεται με πράσινο χρώμα.
Από τα στοιχεία του πρώτου επιδημιολογικού χάρτη, με τη νέα του μορφή προκύπτουν δύο βασικά στοιχεία για την Ήπειρο. Ότι η Άρτα είναι η μόνη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκεται στο Επίπεδο 1 και αποτυπώνεται με πράσινο χρώμα, όπως συμβαίνει μόνο για κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.
Το δεύτερο, που είναι επίσης ενθαρρυντικό, είναι ότι η ΠΕ Θεσπρωτίας παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τη χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης, φτάνοντας το 45,95%.
Γενικότερα, στην Ήπειρο, αυτό που αποτυπώνεται, είναι κάτι αντίστοιχο και με την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, δηλαδή μία σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας στους ελέγχους να βρίσκεται πολύ χαμηλά, κάτω από το 0,40% και αυτό το ποσοστό μόνο στα Ιωάννινα, ενώ στις άλλες Ενότητες είναι πιο χαμηλά.
Με εξαίρεση επίσης την Θεσπρωτία, όπου η εβδομαδιαία τάση βαίνει μειούμενη, στις άλλες τρεις ΠΕ, η τάση είναι σταθερή.
Αναλυτικά τα στοιχεία στον επιδημιολογικό χάρτη για τις τέσσερις ΠΕ της Ηπείρου έχουν ως εξής:
*ΠΕ ΑΡΤΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον1 δόση: 28.03%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.03%
7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 1
Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή
*ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 45.95%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.11%
7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 4.2
Εβδομαδιαία τάση: Decreasing – Μείωση
*ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 34.32%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.40%
7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 18.8
Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή
*ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 36.96%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.08%
7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 3.4
Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή
Προβληματίζει ο ρυθμός
Από την άλλη πλευρά, ένα στοιχείο που προκύπτει μέσα από τις επίσημες καταγραφές του εμβολιασμού, δημιουργεί προβληματισμό στις υγειονομικές και όχι μόνο αρχές των Ιωαννίνων, αφού ο ρυθμός του εμβολιασμού στα Ιωάννινα παραμένει ο ίδιος εδώ και 15 περίπου ημέρες, έχοντας όμως μειωθεί σημαντικά από τα νούμερα των εμβολιασμών που ξεκίνησαν αμέσως μετά το Πάσχα στα 21 εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων.
Στα Ιωάννινα, καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των εμβολιασμών είναι κάτω από 1.400 ημερησίως, πρώτης και δεύτερης δόσης αντίστοιχα, την ίδια περίοδο που σε άλλες περιοχές, με αντίστοιχο ή και μικρότερο πληθυσμό, ο αριθμός των εμβολιασμών είναι πολύ μεγαλύτερος και μάλιστα κατά εκατοντάδες δόσεις. Από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι και αμέσως μετά το Πάσχα, τα Ιωάννινα βρισκόταν στις 10 πρώτες περιοχές της χώρας σε αριθμό εμβολιασμών καθημερινά. Ο ρυθμός αυτός όμως σταδιακά μειώθηκε και αυτό αποτυπώνεται πλέον στον χάρτη καταγραφής των ημερήσιων εμβολιασμών, με τα Ιωάννινα να έχουν υποχωρήσει σημαντικά στη λίστα, και περιοχές όπως η Εύβοια, τα Χανιά, η Μαγνησία, όχι μόνο να έχουν προσπεράσει την ηπειρωτική πρωτεύουσα, αλλά να αυξάνουν τη διαφορά, με πολλά περισσότερα εμβόλια να γίνονται καθημερινά.
Κάποιες ημέρες μάλιστα η διαφορά του αριθμού των εμβολιασμών μεταξύ Ιωαννίνων και των περιοχών αυτών, φτάνει ή και ξεπερνά τα 500, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό, τη στιγμή, που όσοι επιλέξουν να προγραμματίσουν σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό – πλην Astra Zeneca – να χρειάζεται να περιμένουν για την πρώτη δόση 20 ή και περισσότερες ημέρες.
Αίσθηση προκαλεί το παραπάνω και για έναν επιπλέον λόγο καθώς όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπλ. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, στα Ιωάννινα υπάρχει καθημερινή διαθεσιμότητα 1.763 εμβολίων, όμως ο αριθμός όσων τελικά γίνονται δεν ξεπερνά τα 1.400.
Τα κρούσματα
Ως προς τα κρούσματα, νέα μείωση στις ΜΕΘ σημειώθηκε την Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 445.
Παράλληλα σημειώθηκαν 34 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορωναϊό να φτάνουν τους 12.218. Τέλος, τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 1.112 έπειτα από 47.808 τεστ, ενώ έγιναν και 151 εισαγωγές και δόθηκαν 265 εξιτήρια.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 564 από τα 1.112 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 103 κρούσματα. Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας.