O Γραμματέας του Συλλόγου Φροντιστών Γιώργος Φούκας για το άγχος των υποψηφίων στις πανελλαδικές
Όλα των Πανελληνίων δύσκολα! Η πανδημία, τα κλειστά σχολεία, τα «χαμένα» μαθήματα και η αγωνία μην κολλήσει κάποιος υποψήφιος τον ιό, προκαλούν άγχος σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έτσι, κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί υποψήφιοι είναι έτοιμοι να μπουν σε «εθελοντική καραντίνα» για να μη διακινδυνεύσουν τη συμμετοχή τους σε αυτές, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και στις 15 Ιουνίου για εκείνους των Επαγγελματικών.
Η αγωνία στο κατακόρυφο για τους μαθητές καθώς ειδικά στην περιοχή μας είναι μεγάλος ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και παράλληλα πολλά νέα παιδιά νοσούν- ευτυχώς χωρίς βαριά συμπτώματα.
Γνώστες των προβλημάτων και της αγωνίας που υπάρχει είναι οι φροντιστές καθώς είναι σε επαφή με τα παιδιά που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον γραμματέα των Φροντιστών Γιώργο Φούκα στην περίπτωση που υποψήφιος νοσήσει θα μπορεί να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά θέματα που σχετίζονται με την παράσταση του σχολικού έτους αλλά και με τον αριθμό των απουσιών!
Για τους τελειόφοιτους αποτελεί πρόβλημα η παράταση του σχολικού έτους έως τις 11 Ιουνίου και αυτό γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο αριθμό απουσιών.
Όλα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου θα απουσιάσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους.
«Εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε τα παιδιά ενώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στα φροντιστήρια προσέρχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί έχοντας κάνει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο» τονίζει ο κ. Φούκας.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι πολλά φροντιστήρια συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση εκτός από τα δια ζώσης μαθήματα για να μειώσουν την ανησυχία των παιδιών να κολλήσουν τον ιό. «Εμείς λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, και τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ωστόσο το άγχος είναι μεγάλο» καταλήγει.
Τηλεφωνική γραμμή στήριξης
Το υπουργείο Παιδείας οργάνωσε τηλεφωνικές γραμμές παροχής πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και για ψυχολογική υποστήριξη για υποψηφίους και τις οικογένειές τους, σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας. Οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης λειτουργούν και εξυπηρετούν υποψηφίους καθώς και γονείς και κηδεμόνες και θα στελεχώνονται από συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και εξειδικευμένους υπαλλήλους σε θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και ειδικούς στην ψυχική υγεία, μέσω των κατά τόπους Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, οι σύμβουλοι θα παρέχουν πληροφορίες σε σχέση με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από φέτος στις Πανελλαδικές, όπως π.χ. σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ, την εξεταστέα ύλη, κ.ά.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ