Από τα Γιάννενα, τον Οκτώβριο του 2022, λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό της εθνικής επετείου άρχισε το «ξήλωμα» του κυκλώματος που είχε παρακλάδια σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο την Αττική και το οποίο με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, βοηθούσε με το αζημίωτο υποψήφιους απόκτησης άδειας οδήγησης στο να επιτυγχάνουν στις θεωρητικές εξετάσεις.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε και επίσημα στο τέλος Νοεμβρίου του 2022, με ανακοινώσεις από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στην Αθήνα και με αναλυτική συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε ο τρόπος δράσης και η μεθοδολογία των μελών του κυκλώματος, που χρησιμοποιούσε ως συνεργάτες του και υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών, αλλά και ιδιοκτήτες Σχολών Οδήγησης.
Από την έρευνα ωστόσο δεν προέκυψε η συμμετοχή στο κύκλωμα, υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών, ούτε και ιδιοκτητών Σχολών Οδήγησης στα Γιάννενα, με το κύκλωμα να φέρεται πως είχε επιλέξει κάποιες επαρχιακές πόλεις για να δίνουν εξετάσεις υποψήφιοι οδηγοί, ώστε να υπάρχει μία διασπορά στη χώρα και να μην κινούν υποψίες.
Η ΕΛ.ΑΣ όμως χρησιμοποιούσε για μήνες το δικό της εξοπλισμό παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών του κυκλώματος και τον Οκτώβριο του 2022, επρόκειτο να δώσουν θεωρητικές εξετάσεις δύο αλλοδαποί για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης στα Γιάννενα.
Ο έλεγχος στη Δομπόλη
Όπως αποκαλύπτεται στη δικογραφία, τμήματα της οποίας δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων πραγματοποίησαν έλεγχο σε σταθμευμένο όχημα, πλησίον της Διεύθυνσης Μεταφορών στην οδό Δομπόλη, εντός του οποίου βρισκόταν τρία άτομα, εκ των οποίω όπως προέκυψε στην πορεία, ο ένας μέλος του κυκλώματος, οι δε άλλοι δύο υποψήφιοι των εξετάσεων, που είχαν πληρώσει ένα χρηματικό ποσό για να τύχουν της ηλεκτρονικής υποβοήθησης στη διάρκεια των εξετάσεων.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο όχημα, εντοπίστηκαν τρία σακίδια που περιείχαν πλήθος μπαταριών κινητών τηλεφώνων, μικρόφωνα, πομποδέκτες και ακουστικά τύπου «ψείρες».
Αρχικά, το μέλος του κυκλώματος χρησιμοποίησε διάφορες ευφάνταστες δικαιολογίες για τον εξοπλισμό και τη χρήση του (μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι είπε πως ο εξοπλισμό χρησιμοποιείται για αναμετάδοση κηδειών, τον καιρό της πανδημίας, όπου δεν επιτρεπόταν η παρουσία συγγενών στις τελετές), ενώ σε σχέση με την παρουσία των δύο άλλων ατόμων στο όχημά του, είπε ότι επρόκειτο να ολοκληρώσουν μία συναλλαγή για την πληρωμή εξόδων κηδείας για συγγενικό τους πρόσωπο.
Στην πορεία όμως της προανάκρισης, οι δύο αλλοδαποί παραδέχθηκαν πως επρόκειτο να λάβουν μέρος στις θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης και πως το άτομο που ήταν μαζί τους, θα τους μετέδιδε με τη χρήση πομπών τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των εξετάσεων.
Η αποκάλυψη και ο τρόπος δράσης
Λίγες εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου του 2022, στο αρχηγείο της ΕΛ.Σ έγινε και η επίσημη ανακοίνωση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και 4 υπάλληλοι Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας, ενώ κατηγορούνται 58 ακόμη.
Τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και έρχονταν σε επαφή με υποψήφιους, οι οποίοι αδυνατούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις, είτε λόγω ικανοτήτων είτε επειδή δεν γνώριζαν τη γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό, τους ενημέρωναν για τη διαδικασία, ενώ την προηγούμενη των εξετάσεων απέστελλαν στους επιτηρητές – υπάλληλους, μέλη της οργάνωσης, τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των εξεταζόμενων.
Την ημέρα της εξέτασης τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ εντός σακιδίου ή σακούλας, που έφερε ο εξεταζόμενος, έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα.
Μάλιστα, φρόντιζαν να δίνουν ειδικές οδηγίες για τα ρούχα που έπρεπε να φοράει ο υποψήφιος, ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές ενώ διέθεταν και μπλούζες με προεγκατεστημένο εξοπλισμό, τις οποίες χορηγούσαν στους εξεταζόμενους. Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις η μετάδοση της εικόνας επιτυγχανόταν μέσω «έξυπνου ρολογιού», που έφερε κάμερα ή τοποθετούσαν αυτή μέσα στη μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού, κατεύθυναν τους εξεταζόμενους και τους υποδείκνυαν τις σωστές απαντήσεις.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της όλης διαδικασίας διαδραμάτιζαν οι επόπτες ή επιτηρητές, οι οποίοι παραλείποντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των πιθανοτήτων να συλληφθεί ο εκάστοτε εξεταζόμενος.
Όπως προέκυψε, πριν την εξέταση, κάθε υποψήφιος κατέβαλε -κατά μέσο όρο- το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι μέρος αυτών και συγκεκριμένα 500 ευρώ, προορίζονταν για υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα υπόλοιπα μοιράζονταν ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο (ιδιοκτήτης σχολής, μεσολαβητής, διερμηνέας).
Συνολικά, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της οργάνωσης, πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.