Δεκαπέντε ήταν μέχρι χθες το βράδυ οι νεκροί και 600 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης και έγινε αισθητός μέχρι την Ήπειρο. Επίσημη εκτίμηση για τις υλικές ζημίες δεν υπήρχε αλλά από τη γενική εικόνα φαινόταν πως επρόκειτο για εκτεταμένες ζημιές, σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο.
Σ΄ ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό όπως χαρακτήρισε τον σεισμό των 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.
Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Μεταξύ των χωρών που σπεύδουν να παράσχουν τη δική τους συμπαράσταση, ο αλβανός ο πρωθυπουργός ανέφερε τις δύο μονάδες ΕΜΑΚ της Ελλάδας. Πρόκειται για κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ που αναχώρησε από τα Γιάννενα το μεσημέρι της Τρίτης, αποτελούμενο από 15 άνδρες, ειδικά εκπαιδευμένους για την έρευνα και τη διάσωση σε αντίστοιχες συνθήκες. Το δεύτερο κλιμάκιο αναχώρησε από την Αθήνα με C-130, αποτελούμενο από 27 άτομα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται επίσης και τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, προκειμένου να διακομιστούν, εάν απαιτηθεί τραυματίες από τη γειτονική Αλβανία. Ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 50 άτομα έστειλε και η Ρουμανία.
Παράλληλα, ο στρατός της Αλβανίας άρχισε να κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική ώρα.
Επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ε. Ράμα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα. Τόνισε, επίσης, στον κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Κ. Τασούλας: Συμπαραστεκόμαστε στον αλβανικό λαό
Επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού στη γειτονική χώρα απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Στη συλλυπητήρια επιστολή του προς τον ομόλογό του, Γκραμόζ Ρούτσι, ο κ. Τασούλας εκφράζει τη συμπαράσταση της εθνικής αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού προς τον αλβανικό λαό, ευχόμενος οι έρευνες διάσωσης να καρποφορήσουν το ταχύτερο δυνατόν.
«Εκ μέρους των μελών της Βουλής των Ελλήνων και εμού του ιδίου, θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και τα αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε όσους πολίτες δοκιμάζονται αυτές τις ώρες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία.
Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε, να σας εκφράσω, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό και να ευχηθώ οι έρευνες διάσωσης να καρποφορήσουν το ταχύτερο δυνατόν», αναφέρει η επιστολή του κ. Τασούλα.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα
Μιλώντας στο ITV, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε, ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν αναμφίβολα ο κύριος και θα ακολουθήσει μία έντονη μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ πρόσθεσε, ότι ο ελλαδικός σεισμικός χώρος δεν πρόκειται να επηρεαστεί, μετριάζοντας έτσι την όποια ανησυχία.
«Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η Ελλάδα. Υπάρχει μία εγκάρσια δομή στο ύψος της Kόνιτσας και αποκόπτει ουσιαστικά τη δραστηριότητα προς τον ελλαδικό χώρο. Βεβαίως, θα έχουμε ένα μετασεισμό της τάξης των 5,9 περίπου, αλλά γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαδικασία της σεισμικής διαδικασίας στην περιοχή», σημείωσε.
Ο κ. Λέκκας μαζί με κλιμάκιο επιστημόνων – γεωλόγων και σεισμολόγων βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης στην Αλβανία την οποία είχε επισκεφθεί και πριν από δύο μήνες, με τον προηγούμενο σεισμό, εκφράζοντας και τότε τον έντονο προβληματισμό για την ιδιαίτερα κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηριακές κατασκευές.
Σημ. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ