Η ανησυχία των πολιτών για την εξάπλωση του κορωναϊού τους έχει στρέψει στην αγορά αντισηπτικών και μασκών μιας χρήσης, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ελλείψεις στα φαρμακεία αλλά και περιπτώσεις αισχροκέρδειας.
Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί συχνά αναγκάζονται να επιβάλλουν υψηλές τιμές στις μάσκες λόγω του -ενίοτε εξωφρενικά- υψηλού κόστους με τις οποίο τις αγοράζουν από τους προμηθευτές τους.
Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Παπαθανάσης, υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποσοστό φαρμακοποιών που έχει σταματήσει να προμηθεύεται μάσκες, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο και στο χονδρεμπόριο, αλλά και για να μη θεωρηθεί ότι αναλαμβάνουν τον ρόλο του μεσάζοντα σε μία διαδικασία αισχροκέρδειας.
«Είναι πολλοί οι συνάδελφοι σε όλη τη χώρα που αποφεύγουν να αγοράσουν μάσκες, γιατί όλοι έχουν πελάτες χρόνια και κανείς δε θέλει να κατηγορηθεί ότι αισχροκερδεί σε βάρος τους», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Προτεινόμενα μέτρα στους φαρμακοποιούς και τους πολίτες
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επιστολή του στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας συστήνει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.
Μεταξύ άλλων προτείνει:
-Τοποθέτηση plexiglas στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου (όπως στα γκισέ των τραπεζών)
-Χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης
-Συχνότατος αερισμός όλου του εσωτερικού χώρου
-Αποφυγή συνωστισμού εντός του χώρου του φαρμακείου με την είσοδο μόνο ενός ατόμου για κάθε ασθενή και είσοδος το πολύ 2-3 πολιτών ταυτόχρονα, διατηρώντας πάντα απόσταση δύο τουλάχιστον βημάτων μεταξύ τους
-Απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα των χώρων των φαρμακείων (πατώματα, πάγκοι, λοιποί χώροι)
-Περιορισμός επισκέψεων των αντιπροσώπων των εταιρειών
Επίσης ο ΠΦΣ έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά να δοθεί η δυνατότητα, σε όσα φαρμακεία το επιθυμούν, να εξυπηρετούν από θυρίδα ή μέσω των ρολών ασφαλείας.