- Συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης
«Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια ξεκίνησε στις 2 Μαΐου 2019 η διαδικασία για τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών. Το επόμενο διδακτικό έτος θα έχουμε 4.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ δρομολογείται από το Υπουργείο Παιδείας μέσα στον Ιούνιο, να ανοίξει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και στη γενική εκπαίδευση, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020». Αυτό τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστα Καμπουράκη.
Αναφορικά με την καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων επισημάνθηκε από τον κ. Καμπουράκη και η μείωση του αριθμού των μαθητών από 25 σε 22 ανά τμήμα στην πρώτη τάξη του νηπιαγωγείου, την Α’ Δημοτικού και την Γ’ Λυκείου που προβλέπει το άρθρο 74 του Νόμου 4589/2019.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου ενημέρωσε επίσης την Υφυπουργό Παιδείας ότι έχει ξεκινήσει και στην Ήπειρο, από τον περασμένο Ιανουάριο, το καινοτόμο πρόγραμμα υποστήριξης πιστοποίησης των μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής. Με το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα μπορούν να αποκτήσουν το πιστοποιητικό χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους, ενώ, διερευνάται η δυνατότητα καλύτερης και ευρύτερης εφαρμογής του προγράμματος, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα σχολεία.
Όπως ανέφερε η κ. Τζούφη, το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει σταθερά στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού και αναβάθμισης των εκπαιδευτικών δομών αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και η αξιοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών για την χρηματοδότηση τα κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα είναι ύψους 35 εκ. ευρώ και βασικός του στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων.
Θα αναπληρωθούν οι θέσεις των καθηγητών
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Παρασκευή η Υφυπουργός Παιδείας και συναντήθηκε διαδοχικά με τον κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Πρύτανη, τον κ. Ιωάννη Γεωργίου, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και την κα. ΆνναΜπατιστάτου Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής.
Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διαπιστώθηκε η επιτυχής πορεία κάλυψης των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ αλλά και η ανάγκη κάλυψης θέσεων προσωπικού διοίκησης και υποστήριξης καθώς και η εγρήγορση για την απορρόφηση των νέων κονδυλίων της ΓΓΕΤ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Πιο αναλυτικά, με τον κ. Τ. Αλμπάνη συζητήθηκε η πορεία του Πανεπιστημίου και η λειτουργία των νέων τμημάτων, καθώς και η άμεση απορρόφηση κονδυλίων χρηματοδότησης της έρευνας τα οποία προκύπτουν από ποικίλες πηγές του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με τον κ. Ι. Γεωργίου, η Υφυπουργός συζήτησε για τη λειτουργία νέων πρωτοποριακών εργαστηρίων εκπαίδευσης στην υγεία που θα είναι σε χρήση από κοινού από τμήματα της Σχολής (Ιατρική, ΒΕΤ, Νοσηλευτική και Λογοθεραπεία) και θα χρησιμοποιηθούν τόσο στην εκπαίδευσή των φοιτητών όσο και στην έρευνα.
Η κα. Άννα Μπατιστάτου έθεσε την επιτακτική ανάγκη για νέες θέσεις μελών ΔΕΠ καθώς και διοικητικού και λοιπού προσωπικού σε βασικούς τομείς της Ιατρικής. Διαπιστώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση πλήρωσης των θέσεων μελών ΔΕΠ που είχαν δοθεί. Η Υφυπουργός ενημέρωσε ότι πλέον έχει νομοθετηθεί η αναπλήρωση των θέσεων αποχωρούντων (συνταξιοδότηση, παραίτηση κλπ), γεγονός που βοηθά στην ανακοπή της μείωσης του προσωπικού.