Κρατική ενίσχυση εφόσον η πτώση της τιμής οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα
Για ενίσχυση των μανταρινοπαραγωγών εφόσον η πτώση της τιμής του προϊόντος αποδειχθεί ότι οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωναϊού έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης σε συνομιλία που είχε στη Βουλή με τον Βασίλη Γιόγιακα.
Σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Άρτας Χρήστου Γκόκα που συζητήθηκε στη συνέχεια για το θέμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι τα εσπεριδοειδή – όπως τα μανταρίνια – θα ενταχθούν στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων αν τεκμηριωθεί ότι η κάμψη της ζήτησης και η μείωση της τιμής οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κάλεσε δε τους παραγωγούς να συνεχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους ώστε να καταγράφονται η κίνηση και οι μειωμένες τιμές καθώς σε άλλη περίπτωση αυτό θα δυσχεράνει την αποτίμηση της κατάστασης. Σημείωσε επίσης ότι η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων για λόγους «εμπορικής διαταραχής» παραβιάζει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού, όπως αποτυπώνονται και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αναφερόμενος στα περισσότερα από 363 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί φέτος σε παραγωγούς με τη μορφή εκτάκτων ενισχύσεων δήλωσε ότι «η πρόθεση της Κυβέρνησης έχει εκφραστεί» επαναλαμβάνοντας ότι «το ίδιο θα ισχύσει και για τα εσπεριδοειδή».
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας συναντήθηκε εξάλλου με τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο τον οποίο ενημέρωσε για το πρόβλημα των μανταρινοπαραγωγών της Θεσπρωτίας, με τον Γενικό Γραμματεία να προαναγγέλλει τη συλλογή στοιχείων για τη διάθεση των μανταρινιών.
Ερώτηση και από το ΚΚΕ
Στο μεταξύ, στήριξη στο εισόδημα των μανταρινοπαραγωγών σε Άρτα και Θεσπρωτία ζητούν με ερώτησή τους και οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Διαμάντω Μανωλάκου. Οι βουλευτές στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπ. Οικονομικών αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Οι μανταρινοπαραγωγοί αναγκάζονται και δίνουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, γιατί αφενός κινδυνεύουν τα μανταρίνια αν μείνουν στα δένδρα να “κουβιάσουν” καθώς επίσης αν υπάρξουν βροχές να καταστραφούν από μύκητες, αφετέρου τους κυνηγούν τα χρέη σε χαράτσια, ρεύματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλες υποχρεώσεις.
Οι μανταρινοπαραγωγοί και κυρίως οι βιοπαλαιστές του Ν. Θεσπρωτίας και του Ν.Αρτας όπως και όλης της Ελλάδας βιώνουν όλο και περισσότερο τη συρρίκνωση στο αγροτικό εισόδημα με τις τιμές παραγωγού στα προϊόντα να πέφτουν, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν οι τιμές των αναγκαίων υλικών για την παραγωγή, με τους φόρους να αυξάνονται, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει, γιατί όπως λέει δεν το επιτρέπουν οι “νόμοι της αγοράς”. Οι “νόμοι της αγοράς” όμως μπορούν και εξασφαλίζουν τιμές και εγγυημένη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους».