Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής το αν και το πώς θα μεταφερθούν απορρίμματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας από την Ήπειρο. Αφενός δεν έχει καθοριστεί με ποιον τρόπο θα γίνει η διαχείριση τυχόν απορριμμάτων, αφετέρου δεν υπάρχει αίτημα που να αφορά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Το αίτημα του Δήμου Αιγιάλειας μπορεί να είχε προκύψει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας όμως τελικά συμφωνήθηκε να γίνει η μεταφορά στη Δυτική Μακεδονία και με κόστος μάλιστα που ξεπερνά τα 160 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα, το αίτημα του Δήμου Λευκάδας που εκκρεμεί δεν έχει τον χαρακτήρα της άμεσης ανάγκης μεταφοράς απορριμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση των μελών της ΠΕΔ Ηπείρου να αποδεχθούν κάποια μεταφορά απορριμμάτων έχει μεν τη σημασία της αλλά δεν πρόκειται για δεσμευτική απόφαση καθώς η ΠΕΔ δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να επανέλθει αίτημα του δήμου Κερκυραίων, με δεδομένη την κατάσταση στο νησί, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να πει αυτή τη στιγμή, ότι θα αναφέρεται σε λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, καθόσον κάτι τέτοιο δεν προκύπτει μέχρι στιγμής.
Όπως ανέφερε όμως, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Β. Μιχελάκης η μία παράμετρος είναι μία κατάσταση τυχόν έκτακτης ανάγκης σε κάποια περιοχή. Η δεύτερη όμως είναι αυτή της διαχείρισης του υπολείμματος, με δεδομένη την περιορισμένη δυνατότητα και διάρκεια ζωής που έχουν οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου.
«Σήμερα η Μονάδα ΑΣΑ λειτουργεί με διαχείριση 60.000 τόνων απορριμμάτων, που υπολείπεται της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, αφού δύο Περιφερειακές ενότητες δε φέρνουν καν τα απορρίμματα στη Μονάδα. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι αν θα έρθουν απορρίμματα από άλλες περιοχές, αλλά με ποιον τρόπο θα γίνει η διαχείριση του υπολείμματος. Ακόμη και στο αίτημα της Λευκάδας, που υπάρχει καταρχάς αποδοχή της Μονάδας και του Φορέα, είναι αδιευκρίνιστο το πώς θα γίνει η διαχείριση του υπολείμματος. Είναι δύσκολο θέμα, γιατί οι τρεις ΧΥΤΑ στην Ήπειρο, που μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες και έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής των κυττάρων. Αν πρόκειται πάντως για αίτημα που αναφέρεται στην προστασία της δημόσιας υγείας, τότε μπορεί να παρακαμφθεί ο ΠΕΣΔΑ», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, δίνοντας έτσι και μία απάντηση σε πολλές απορίες που διατυπώθηκαν στη συζήτηση της Τρίτης στην ΠΕΔ.
Άγνωστο τι θα γίνει με τους Φορείς
Οι παλινωδίες στο μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος, έχουν αφήσει ένα θολό τοπίο σχετικά με τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ στο μέλλον. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης κανείς δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν θα ισχύσει η απόφαση για τον ενιαίο Φορέα σύμφωνα με τον παλιό περιφερειακό σχεδιασμό ή εάν θα πάμε σε έναν περιφερειακό Φορέα με βάση τον πιο πρόσφατο Νόμο 4055. «Εξακολουθεί να υπάρχει η διαφωνία μας για το μοντέλο στο οποίο θα πρέπει να πάμε, τη στιγμή που οι τοπικοί φορείς μάλιστα έχουν αποφασίσει να διατηρηθούν ως έχουν οι τρεις ΦΟΔΣΑ», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.
Διευκρινίσεις για τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων
Απάντηση σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδωσε ο κ. Μιχελάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου ο ίδιος είχε πει πως εάν υπάρχουν εργαζόμενοι που θεωρούν, ότι έχουν υπερβολικά καθήκοντα, μπορούν να απευθύνονται εγγράφως στο Συντονιστή αναφέροντάς το και θα απαλλάσσονται από τον επιπλέον φόρτο εργασίας.
Ο κ. Μιχελάκης όμως, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να γίνεται ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους, λόγω έλλειψης προσωπικού, όμως ο ίδιος ως ο τελικός υπογράφων, είναι αυτός που έχει γνώση για το κατά πόσον κάποιος υπάλληλος επιβαρύνεται ή όχι με επιπλέον εργασία.
«Αυτό που τόνισα και ισχύει είναι, ότι μπορούν να απευθύνονται εγγράφως και να επικαλούνται τον φόρτο εργασίας και εφόσον κριθεί και αποδειχθεί, τότε θα το εξετάσουμε. Ανεξάρτητα όμως το τι θεωρεί ο κάθε εργαζόμενος ως φόρτο εργασίας για τον εαυτό του, το σημαντικό είναι, να εξυπηρετούμε τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν με αφορμή την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, και τελούν εν αναμονή των τυχόν αλλαγών που θα περιέχονται στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών, αναφορικά με τις αρμοδιότητες.
«Η συζήτηση κρατά αρκετά χρόνια και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων αποτελεί και δικό μας αίτημα προς το κεντρικό κράτος. Θεωρούμε ωστόσο, ότι δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας είχε πει προεκλογικά, ότι είναι υπέρμαχος της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων», τόνισε.