Σταθερά αυξανόμενη είναι η πορεία στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων στην Ελλάδα, με το 2023 συγκεκριμένα, να αποτελεί την καλύτερη χρονιά τα τελευταία 15 χρόνια όσον αφορά την προσφορά οργάνων. Σε αυτό το δρόμο βαδίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, καταγράφοντας μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία τα τελευταία έτη και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, όπως όμως και στον τομέα της δωρεάς μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων.
Η απόσταση φυσικά για να καλύπτονται οι υπάρχουσες ανάγκες σε επίπεδο χώρας είναι ακόμη πολύ μεγάλη, όμως τα βήματα και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ σημαντικά, όπως ανέφερε από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται από χθες, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.
Το βασικότερο πρόβλημα όμως όπως ανέφερε που καλείται, να αντιμετωπίσει η Πολιτεία δεν είναι η ενημέρωση των πολιτών για την αξία της δωρεάς οργάνων, όσο τα σοβαρά ελλείμματα του συστήματος σε επίπεδο οργάνωσης. Τα κενά αυτά καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τους Συντονιστές των μεταμοσχεύσεων που επιτέλεσαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα νοσοκομεία όπου πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και αυτό αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία που εξασφάλισε μεν τη χρηματοδότηση για την αύξηση του αριθμού από επτά σε 20, όμως η χρηματοδότηση «τρέχει» μέσω ΕΣΠΑ, οι νέοι Συντονιστές δεν έχουν ακόμη πιάσει δουλειά καθώς έχει λήξει η θητεία του Δ.Σ του ΕΟΜ και η συγκρότηση του νέου θα πρέπει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ για να υπάρχει το δικαίωμα της υπογραφής.
«Πείσαμε το υπ. Υγείας για τη σπουδαιότητα και τη σημασία που έχει ο ρόλος του Συντονιστή και της Συντονίστριας αντίστοιχα, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, προσλάβαμε μετά από αξιολόγηση τους 20 νέους Συντονιστές, δεν μπορούμε όμως να τους αξιοποιήσουμε, καθώς δεν έχουμε το δικαίωμα της υπογραφής μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση για το νέο Δ.Σ σε ΦΕΚ. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί η Πολιτεία όμως και να το γνωρίζουν όλοι ότι οι Συντονιστές αποφόρτισαν σημαντικά με το έργο τους, τους γιατρούς των ΜΕΘ που καλούνται να ανταποκριθούν στο πολύ δύσκολο έργο που έχουν με τους ασθενείς και παράλληλα να ασχοληθούν και με το να συζητήσουν και να πείσουν τους συγγενείς για το ενδεχόμενο δωρεάς των οργάνων του δικού τους ανθρώπου», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.
Η ανεπάρκεια θα φανεί όταν αυξηθούν οι δότες
Ο πρόεδρος του ΕΟΜ απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως πάντα υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες των οικογενειών για να ανταποκριθούν σε μία δύσκολη στιγμή στη συζήτηση για να προχωρήσει μία δωρεά οργάνων, όμως όπως σημείωσε με νόημα, αν το σύστημα τον ταλαιπωρήσει με επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία, το μόνο βέβαιο είναι πως τελικά δε θα συναινέσει. «Μέχρι και σήμερα, όλοι δουλεύουν στα όριά τους. Και το προσωπικό των ΜΕΘ και το προσωπικό των Ομάδων Μεταμόσχευσης και το προσωπικό του Οργανισμού που καλείται να συντονίσει αυτήν την προσπάθεια για να μη χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο που είναι πολύτιμο. Όταν μιλάμε όμως για ελλείμματα και ανεπάρκεια του συστήματος να έχουμε όλοι κατά νου, ότι η ανεπάρκεια αυτή θα φανεί, όταν αυξηθούν οι δότες γιατί οι αντοχές του συστήματος είναι συγκεκριμένες».
Η δωρεά οργάνων του 19χρονου Γιαννιώτη
Η παρουσία του κ. Παπαθεοδωρίδη μάλιστα στα Γιάννενα την Παρασκευή συνέπεσε με την γενναία απόφαση που έλαβε η οικογένεια ενός 19χρονου από τα Γιάννενα που έχασε τη ζωή του, να δωρίσει τους νεφρούς και το ήπαρτου παιδιού τους, με την διοίκηση του ΠΓΝΙ να εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια αλλά και ευχαριστίες για το μεγάλο δώρο να προσφέρει ζωή σε συνανθρώπους μας με τη δωρεά των