Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης και ομιλίας για την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, εξαγγέλλοντας την άμεση πρόσληψη δέκα ειδικευμένων γιατρών.
Ο υπουργός συνοδευόμενος από τους τρεις βουλευτές κ.κ. Μαντά, Στέφο, και την Υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, παρακολούθησε το δημόσιο απολογισμό του διοικητή του Νοσοκομείου Βασίλη Τσίκαρη.
Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, άντεξε την περίοδο της κρίσης κάνοντας για ακόμη μια φορά αναφορά στην ελεύθερη πρόσβαση όλων στα δημόσια νοσοκομεία. «Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει στηριχθεί αυτή την περίοδο παρά τους περιορισμούς. Έχει ενισχυθεί με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, το προσωπικό του έχει βοηθήσει στο να διατηρηθεί το πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά .
Επί της ουσίας, ο υπουργός προανήγγειλε προσλήψεις δέκα γιατρών ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών που είναι άλλωστε και ένα από τα βασικά ζητούμενα που ανέδειξε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του απολογισμού.
Επίσης, είπε ότι σε βάθος τετραετίας θα προχωρήσουν προσλήψεις για την ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας, και του Πανεπιστημιακού, με μόνιμο προσωπικό «Μετά το Πάσχα θα προκηρύξουμε 1000 μόνιμες θέσεις γιατρών εκ των οποίων οι 140-145 θα πάνε στην 6η ΥΠΕ. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση της εξειδίκευσης των κενών και της κατανομής των θέσεων. Για αυτό το λόγο είναι χρήσιμες αυτές οι ενημερώσεις και οι συζητήσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων».
ΜΈΘ Παίδων… όχι και τόσο εύκολο εγχείρημα!
Ο υπουργός ερωτηθείς για το θέμα της λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υποστήριξε ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο… να λειτουργήσει μιας και δεν είναι θέμα υποδομών και μηχανημάτων αλλά στελέχωσης και άρτιας λειτουργίας. «Οι Μονάδες αυτές δεν είναι τμήματα που μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν. Στο βαθμό που υπάρχει ώριμο σχέδιο για να υλοποιηθεί θα το κάνουμε… αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η στελέχωση και η αποδοτική λειτουργία».
Θα αναζητήσει λύσεις για τη λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής
Λύσεις για την Αγγειοχειρουργική Κλινική φαίνεται να θέλει να δρομολογήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του – αμέσως μετά την παρουσίαση του απολογισμού της διοίκησης, υποστήριξε ό,τι το ΠΓΝΙ είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο και θα πρέπει να παρέχει και αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που θα το εξετάσουν.
Όχι άμεσα οι αεροδιακομιδές από το Άκτιο
Ο κ. Ξανθός ρωτήθηκε και για την προοπτική λειτουργίας βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο. Ο υπουργός δεν έβγαλε είδηση καθώς όπως είπε «είναι στα σχέδια η λειτουργία βάσης» χωρίς όμως καμία αλλά συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Και ολίγον πρωτοβάθμια…
Ο υπουργός έδωσε και μια γεύση όσων αναμένεται να αναλυθούν στην ομιλία που θα κάνει αναφορικά με την συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας. «Κάνουμε μια σημαντική διαδικασία, δημόσιου απολογισμού. Είναι ένας νέος θεσμός, τόσο η λειτουργία των ΤΟΜΥ όσο και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Οι πολίτες αξιολογούν τις δομές και τις υπηρεσίες. Εδώ στην περιοχή σας έχουμε καλή εξέλιξη καθώς έχουμε έξι Τοπικές Μονάδες» είπε ο κ. Ξανθός αφήνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία για την παρουσίαση .
Στο μεταξύ, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στον απολογισμό του αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα όσα έχουν πετύχει αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως με το χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ