Ενεργά στην υπηρεσία των προστατευόμενων περιοχών μπαίνει ένα νέο σώμα υπαλλήλων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος
Ενεργά στην υπηρεσία των προστατευόμενων περιοχών μπαίνει ένα νέο σώμα υπαλλήλων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) οι οποίοι με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναβαθμίζονται σε «ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους». Αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να βεβαιώνουν παραβάσεις στις περιοχές Natura και να εισηγούνται πρόστιμα, ενώ μέχρι σήμερα περιορίζονταν στο να ειδοποιούν τις άλλες αρμόδιες αρχές (λ.χ. αστυνομία, δασαρχεία, λιμενικό).
Σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι του ΟΦΥΠΕΚΑ μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους σε σχέση με την τήρηση των προβλεπομένων στις περιοχές Natura, ελέγχοντας ζητήματα όπως η ρύπανση, η καταστροφή προστατευόμενων οικότοπων, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η αμμοληψία, η αυθαίρετη δόμηση και άλλες παράνομες δραστηριότητες (λ.χ. διεξαγωγή μηχανοκίνητων αγώνων σε περιοχές όπου απαγορεύεται).
Τη νέα αρμοδιότητα επικύρωσε προχθές και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, που είναι αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό των εισαγγελέων της χώρας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των δημοσίων κτημάτων. Με εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας, ξεκαθάρισε ότι οι υπάλληλοι του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τους εισαγγελείς να αξιοποιούν τις ανατεθείσες στον ΟΦΥΠΕΚΑ αρμοδιότητες, «ώστε συνάμα με τις δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και την υπηρεσιακή δράση τη δική μας, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το περιβάλλον και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους». Η απόδοση καθεστώτος ειδικοί ανακριτικού υπαλλήλου από τον αρμόδιο για τα περιβαλλοντικά αντιεισαγγελέα ισοδυναμεί με άμεση «ενεργοποίηση» της νέας αρμοδιότητας, με προφανές όφελος για την περιφρούρηση των προστατευόμενων περιοχών.
Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί στο μέλλον; Θα ήταν σίγουρα πιο αποτελεσματικό τα πρόστιμα να υπογράφονται απευθείας από την ηγεσία του ΟΦΥΠΕΚΑ. Επιπλέον θα πρέπει να προβλεφθεί μια διαδικασία δημοσιότητας των εισηγήσεων και αποφάσεων προστίμων, καθώς αυτές λειτουργούν αποτρεπτικά. Να σημειωθεί ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν σταματήσει εδώ και μια δεκαετία να δημοσιοποιούν τα πρόστιμα που επιβάλλουν, χάρη σε μια ερμηνεία των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Πηγή: Καθημερινή