Εμφανής η αποκλιμάκωση στις μονάδες λοιμωδών για τον νέο κορωναϊό
Εξομαλυμένη είναι η κατάσταση στο μέτωπο του κορωναϊού τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, γεγονός που αποτυπώνει και στην πράξη τη μείωση των κρουσμάτων.
Η πληρότητα στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ, βρίσκεται σχεδόν στο 30%, αφού σε σύνολο 78 κλινών, νοσηλεύονταν χθες, 24 ασθενείς με covid-19. Ωστόσο ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται η ΜΕΘ, στην οποία με πληρότητα σχεδόν στο απόλυτο, με κατειλημμένες τις 14 από τις 16 κλίνες, κάτι που σημειώθηκε το τελευταίο 10ήμερο κυρίως λόγω της διακομιδής και νοσηλείας ασθενών από περιοχές εκτός Ηπείρου.
Ενδεικτικοί της σαφούς αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή, είναι και οι αριθμοί των ασθενών που νοσηλεύονται στο Πολυδύναμο του Χατζηκώστα στις αντίστοιχες ΜΕΛ, καθότι στις απλές κλίνες νοσηλεύονταν χθες οκτώ ασθενείς. Παρά ταύτα, η πίεση στη ΜΕΘ covid παρέμεινε, με δεδομένο πως μέχρι χθες νοσηλεύονταν τρεις ασθενείς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας τεσσάρων συνολικά ασθενών.
Από την άλλη πλευρά, προκύπτουν ζητήματα που σχετίζονται με κρούσματα στο προσωπικό των Μονάδων, και συγκεκριμένα στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων 1 όπου καταγράφονται τελικά δύο κρούσματα σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση, όπως όμως και κάποιοι συνάδελφοί τους. Αντίθετα πάντως με ό,τι συνέβη με τη ΜΕΛ 3 πριν από λίγες ημέρες, η ΜΕΛ 1 που είναι και η Μονάδα του ΠΓΝΙ με τις καλύτερες προδιαγραφές, με το προσωπικό της να «ρίχνεται» πρώτο στη μάχη από τον περασμένο Μάρτιο, δεν ανέστειλε τη λειτουργία της, αλλά ενισχύθηκε με προσωπικό από τις άλλες Μονάδες, και εξακολουθεί να νοσηλεύει τα πιο σοβαρά περιστατικά ασθενών covid.
Στο τέλος της εβδομάδας θα γίνουν τα επαναληπτικά τεστ στο προσωπικό που έχει τεθεί σε απομόνωση κατ’ οίκον και εφόσον όλα είναι αρνητικά, θα επιστρέψουν κανονικά στα
Ένα ακόμα θύμα από τη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ
Στο μεταξύ, ένας ακόμα συμπολίτης μας έχασε τη μάχη με τον νέο κορωναϊό ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ.
Πρόκειται για τον 70χρονο, ο Γιώργο Κολέτση από το Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφιο βουλευτή με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα και με τη Λαϊκή Ενότητα το 2015.
Ο 70χρονος είχε διακομιστεί από το νοσοκομείο του Αγρινίου στο ΠΓΝΙ, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για διάστημα 15 ημερών στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ, συμπληρώνοντας συνολικά 23 ημέρες νοσηλείας στα δύο νοσοκομεία.
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «ο Γιώργος αφήνει αγωνιστικές και αξιακές παρακαταθήκες για τη ζωή, την αριστερά, τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία». αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.
Σανίδα σωτηρίας η έγκαιρη λήψη μέτρων
Στο μεταξύ, ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του euro2day, φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ και του καθηγητή Παθολογίας και διευθυντή στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ Χαρ. Μηλιώνη, σχετικά με το πώς η πόλη κατάφερε να αναχαιτίσει σε μεγάλο βαθμό την έξαρση των κρουσμάτων του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων και των δύο, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η πιστή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες και το ότι τα περιοριστικά μέτρα στην ΠΕ Ιωαννίνων ελήφθησαν νωρίτερα από ό,τι πιθανώς έγινε σε άλλες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη.
«Περάσαμε από πολλές διαδοχικές φάσεις. Από την αρχική χαλαρότητα περάσαμε στον φόβο και στην ανησυχία, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και φτάσαμε στο κόκκινο. Ο κόσμος φοβήθηκε και πειθάρχησε σε μεγάλο βαθμό. Τα μέτρα λήφθηκαν νωρίς, εμείς βοηθήσαμε με προσπάθειες ενημέρωσης και στήριξης των πολιτών και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Ελισάφ.
«Η πίεση στις αρχές Οκτωβρίου ήταν τόσο μεγάλη, που φτάσαμε να έχουμε διαθεσιμότητα μόλις μίας ή δύο κλινών», αναφέρει ο κ. Μηλιώνης, προσθέτοντας, ότι αυτή η κατάσταση σήμανε καμπανάκι κινδύνου για τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
«Ακούω κάποιους επιστήμονες να δηλώνουν πως θεωρούν την επιβολή lockdown ως ήττα. Εγώ θεωρώ ως ήττα την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Εμείς κλείσαμε σχετικά νωρίς, τα μέτρα τηρήθηκαν από την πλειονότητα των πολιτών και είχαμε αποτέλεσμα. Είχαμε στήριξη από την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου έδωσε με αυταπάρνηση τη βοήθεια που χρειάστηκε στους ασθενείς», τόνισε ο κ. Μηλιώνης.
Τα χθεσινά κρούσματα
Αυξημένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες μέρες ήταν τα ημερήσια κρούσματα της Τετάρτης, καθώς καταγράφηκαν 1.677 νέες μολύνσεις από κορωναϊό, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 119.720.
Παράλληλα, 578 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 172 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ δήλωσε 95 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1312 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η Περιφέρεια Αττικής πήρε χθες τα αρνητικά πρωτεία με 365 νέα κρούσματα. Από κοντά ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 317 νέα περιστατικά Covid-19. Τέλος, τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε και στη Λάρισα με 103 νέα κρούσματα.
Ως προς την Ήπειρο, τα κρούσματα στα Γιάννενα ανέβηκαν ξανά σε διψήφιο αριθμό καθώς στην Περιφερειακή Ενότητα εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα, ενώ ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Π.Ε. Άρτας και ένα κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Πληρότητα στις ΜΕΘ και σε πανελλαδικό επίπεδο
Ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωναϊού στη χώρα μας μετέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης.
Έπειτα από συνάντηση με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Κικίλιας χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων στους ασθενείς 60 και άνω, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους βρίσκονται σε Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα. Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Τέλος, έπειτα από πέντε εβδομάδες lockdown, υπάρχει ισοζύγιο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας μας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια βρίσκεται στο 83%. Στη Αττική το 77% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένο, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 91%.
Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα
«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα αν προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;» διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέχισε: «Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία; Η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown. Το ερώτημα που τίθεται και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας αν δυσκολέψουν τα πράγματα».
Στη συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε σαφές μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα, κάνοντας ειδική μνεία για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.
«Είναι το πιο εύκολο να υπάρξει μετάδοση εντός της οικίας μας. Είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», τόνισε.
Νότα αισιοδοξίας για τα εμβόλια
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ενημέρωση των κομμάτων για το σχέδιο εμβολιασμών.
«Με εντολή του πρωθυπουργού, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον εμβολιασμό», σημείωσε στην συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «λίαν συντόμως θα μπορέσουμε με ασφάλεια και οργάνωση να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας.
Περιλαμβάνει όλα τα κόμματα, την ελληνική Εκκλησία, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, τα επιστημονικά επιμελητήρια», είπε ακόμη, στέλνοντας μήνυμα ενότητας σε ό, τι αφορά το ζήτημα με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι να θυμίσουμε πως αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα περίπου στις 15 Ιανουαρίου αν όλα πάνε βάσει σχεδίου.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα είναι μια χώρα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συναισθήματος. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους. Θα οδηγήσει στο να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω κι αυτό είναι ένα μήνυμα ιερό», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.