Αγωνία τέλος για τους περίπου 100.000 υποψηφίους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας. Στα σχολεία πήγαν μαθητές και γονείς για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων αν και οι περισσότεροι είχαν ενημερωθεί από την πλατφόρμα του Υπουργείου όπου έμπαιναν με τους κωδικούς τους οι μαθητές.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης με την ανακοίνωση των βαθμολογιών αναφέρθηκε στη διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στην Ήπειρο.
Παράλληλα, όπως είπε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στα Γιάννενα τριάντα μαθητές έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία 18-18.30 και λίγοι είναι εκείνοι που έγραψαν πάνω από αυτούς τους βαθμούς.
«Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων συγχαίρουμε θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολικών Μονάδων Περιφέρειας Ηπείρου που συμμετείχαν στις εξετάσεις αυτές. Χαιρόμαστε για τους μαθητές/τριες που οι προσπάθειές τους δικαιώθηκαν και οι κόποι τους ανταμείφθηκαν. Τους ευχόμαστε καλές σπουδές και ευόδωση των στόχων στη ζωή τους.
Στους μαθητές και μαθήτριες που δεν κατάφεραν να πετύχουν φέτος τον στόχο τους θα θέλαμε να τους επισημάνουμε ότι αξίζει να ξαναπροσπαθήσουν με μεγαλύτερη μεθοδικότητα και επιμονή και ότι όσοι αδιαπραγμάτευτα κυνηγούν τα όνειρά τους και δεν τα εγκαταλείπουν στο τέλος επιβραβεύονται.
Συγχαίρουμε, επίσης, τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με κάθε τρόπο και καθ΄ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, στήριξαν τα παιδιά στην κοπιώδη προσπάθειά τους, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες που τους συμπαραστάθηκαν και μοιράστηκαν μαζί τους τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους, σε μια χρονιά με πρωτόγνωρες συνθήκες και ιδιαίτερες δυσκολίες.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που προσέφεραν πρόθυμα και με απόλυτη ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους, τόσο στα Εξεταστικά Κέντρα, όσο και στο Βαθμολογικό Κέντρο, ως μέλη των επιτροπών, ως επιτηρητές, ως βαθμολογητές και ως μέλη του επικουρικού προσωπικού, καθώς και τους διοικητικούς υπαλλήλους των Υπηρεσιών μας, οι οποίοι συνέβαλαν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στην επιτυχή ολοκλήρωσή τους.
Εκφράζουμε τέλος τις θερμές ευχαριστίες μας στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαρκή και άμεση υποστήριξή της ως προς την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία για μια ακόμη φορά συνεργάστηκε άριστα μαζί μας παρέχοντας την πολύτιμη βοήθειά της, με τρόπο διακριτικό και αποτελεσματικό, για την ομαλή και δίχως προβλήματα διενέργεια των εξετάσεων» κατέληξε ο κ. Καμπουράκης.
Η ώρα των μηχανογραφικών…
Από σήμερα Σάββατο, 11 Ιουλίου, αφού ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους, οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο στην πλατφόρμα https://exams.it.minedu.gov.gr.
Η οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Ιουλίου, ενώ στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα έχουν ανακοινωθεί και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, οι εξετάσεις των οποίων θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουλίου.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία της 17ης Ιουλίου για την υποβολή του Μηχανογραφικού είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να το τροποποιήσει ή/και να το οριστικοποιήσει.
Τα στοιχεία
Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση και διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα, χωρίς ωστόσο να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των υποψηφίων που αρίστευσαν, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη γενική εικόνα των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων των Πανελλαδικών.
Μάλιστα, στα μαθήματα των μαθηματικών, Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Χημείας καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, καθώς ένας στους δύο μαθητές έγραψαν κάτω από 10. Ειδικότερα, τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση είναι 58,84% στα μαθηματικά, 50,81% στην Ιστορία, 48,28% στη Χημεία και 47,18% στα Αρχαία Ελληνικά.
Στο μάθημα της Έκθεσης, το θέμα της φιλαναγνωσίας φαίνεται να δυσκόλεψε πολύ τους υποψήφιους, αφού το 36,91% εξ αυτών έγραψε κάτω από τη βάση. Αμέσως επόμενη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών υπήρξε μεταξύ 11 και 14, που έλαβε το 25,25% των υποψηφίων.
Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Αρχαία Ελληνικά το 29,78% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 17,4% από 5 έως 10. Βαθμολογία από 18 έως 20 συγκέντρωσε το 3,95% των υποψηφίων. Στην Ιστορία, επίσης τα ποσοστά ήταν μεγάλα κάτω από τη βάση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών να είναι και πάλι στις βαθμολογίες 0-5 (29,67%). Δεν έλειψαν, ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες αφού το 15,64% συγκέντρωσε βαθμολογία άνω του 18. Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, που εξετάστηκε για πρώτη φορά φέτος, συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υψηλότερων βαθμολογιών, αφού το 20,72% των υποψηφίων αρίστευσε (19-20). Ποσοστό 13,01% των υποψηφίων βαθμολογήθηκε από 17-19.
Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, οι μισοί σχεδόν υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω του 10 να διαμορφώνεται στο 48,75%. Βαθμολογία άνω του 18 συγκέντρωσε μόλις το 4,54% των υποψηφίων. Στη Φυσική το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώθηκε σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση (41,5%), χωρίς ωστόσο να λείπουν ψηλές βαθμολογίες, καθώς το 15,88% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18. Η εικόνα είναι καλύτερη στο μάθημα των Μαθηματικών, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση να διαμορφώνεται στο 33,13% και των βαθμολογιών 18-20 στο 14,41%.
Για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, η εικόνα για το μάθημα της Φυσικής δεν διαφέρει από τη γενική τάση, με το 44,97% των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από 10 και το 15,18% να έχει λάβει βαθμολογία 18-20. Στη Χημεία, στο 47,16% διαμορφώθηκε το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι ήταν λίγοι, αφού το 6,77% των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία από 18 έως 20. Στη Βιολογία, το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν λιγότερα (28,25%) και υπήρξε διασπορά στις βαθμολογίες άνω του 10. Πιο αναλυτικά, βαθμολογία 15-18 έλαβε το 25,15% των υποψηφίων, ενώ από 18 έως και 20, το 15,21%.
Τέλος, σχετικά με τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά στα Μαθηματικά, αφού το 75,6% εξ αυτών έγραψε κάτω από τη βάση. Μάλιστα, το 49,36% έγραψε βαθμό από 0 έως 5. Τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με βαθμό άνω του 18, ήταν ελάχιστα (1,73%). Στο μάθημα της Πληροφορικής, οι βαθμολογίες κάτω του 10 ήταν εκείνες που συγκέντρωσαν επίσης τα μεγαλύτερα ποσοστά, αφού το 23,35% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 21,4% από 5 έως 10. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι καλές βαθμολογίες, με το 9,67% των υποψηφίων να παίρνει βαθμό από 19 και πάνω και το 15,22% βαθμό από 17 έως 19. Στο μάθημα της Οικονομίας, οι βαθμολογίες συγκεντρώθηκαν στα… άκρα, αφού το 22,98% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 5 και το 18,62% έγραψε από 19 και πάνω. Βαθμολογίες 17-19 έλαβε το 15,22% των υποψηφίων.
Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στους υποψήφιους των ημερησίων ΓΕΛ που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα.