Οι πιθανές ελλείψεις στα ράφια που μπορεί να προκύψουν σε βασικά είδη διατροφής τέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στόχος να τεθούν όλα τα δεδομένα επί τάπητος και να υπάρξει ένας προγραμματισμός αναφορικά με τις ελλείψεις αλλά και να εξεταστούν οι δυνατότητες ενδυνάμωσης της εγχώριας παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες με εσωτερική παραγωγή και να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης της χώρας από άλλες χώρες.
Αλλεπάλληλες αυξήσεις
Την ίδια ώρα οι αυξήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχτεί η κατάσταση. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί «τινάζονται στον αέρα» καθώς το κόστος έχει σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά διπλασιαστεί αλλά τριπλασιαστεί και είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει κανείς.
Αλεύρι, ζάχαρη ηλιέλαια έχουν γίνει ανάρπαστα ενώ η τιμή τους αλλάζει συνεχώς προς τα πάνω…
Ο Θέμης Τσομπανίδης από τους Μύλους Ιωαννίνων μιλά για την αγορά όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ενώ εξηγεί ότι οι αυξήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα σταματήσει αυτή η κατάσταση. «Άλλη τιμή μας δίνουν το πρωί και άλλη το απόγευμα… για τα σιτηρά» λέει χαρακτηριστικά. Οι τιμές πολλών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά και το ηλιέλαιο, έχουν εκτροχιαστεί.
Ζήτησαν απογραφή αποθεμάτων
Όπως μας εξήγησε ο κ. Τσομπανίδης η πολιτεία ζήτησε και από την δική τους επιχείρηση να γίνει μια καταγραφή των πρώτων υλών. «Εμάς δεν μας ζητήθηκε η επιβολή πλαφόν. Μας ζητήθηκε από το υπουργείο, όπως και σε άλλες συναφείς επιχειρήσεις, να υπάρξει καταγραφή των πρώτων υλών που διαθέτουμε» εξήγησε, και συνέχισε «Την ίδια ώρα οι αυξήσεις είναι πολλές και κανείς μας δεν έχει εικόνα. Το αλεύρι, η ζάχαρη, τα σπορέλαια όλα έχουν ανέβει» λέει.
Μαλακό σιτάρι, η χώρα εισάγει σε ετήσια βάση από Ουκρανία και Ρωσία περίπου 300.000 τόνους από τους συνολικά 900.000 που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες. Σιτηρά εξακολουθούν να έρχονται από βαλκανικές χώρες και τον Καναδά. Η Ελλάδα εξετάζει και την σπορά σε υπάρχουσες εκτάσεις για να καλύψει το όποιο πρόβλημα και την επόμενη χρονιά.
Ακόμα και με το ηλιέλαιο το πρόβλημα χαρακτηρίζεται πρόσκαιρο, που δεν έχει να κάνει με την προμήθειά του. Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες ηλίανθου, απλά μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος κατευθυνόταν στην βιομάζα, αλλά πλέον η αγορά θα στρέψει την χρήση του για ηλιέλαιο.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ