Υπέρ του ανοίγματος με αυστηρά μέτρα τάσσονται επιστήμονες
Κορύφωση της πίεσης από την Covid-19 στο δεύτερο μισό του Μαρτίου «βλέπουν» οι ειδικοί προειδοποιώντας ακόμη και για περισσότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ τονίζουν ότι το σύστημα υγείας θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες υπό πίεση. Πάντως, αρκετοί εξ αυτών τάσσονται υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος της αγοράς από το τέλος του μήνα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προτάσσει ως προτεραιότητες της μετάβασης στην κανονικότητα το άνοιγμα των σχολείων και του λιανικού εμπορίου, ενώ προσδιορίζει στον Απρίλιο την επανεκκίνηση της εστίασης. Όπως επεσήμανε, το lockdown θα παραταθεί κατά μία εβδομάδα, ενώ πρόθεση είναι «όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και χωρίς φαινόμενα συνωστισμού».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και τα καταστήματα λιανικής, παρόλο που υπάρχει «αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. Ειδικά για την εκπαίδευση, σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργήσει, καθώς «σε δύο μήνες είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις». Αναφορικά με την εστίαση, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η επαναλειτουργία της μπορεί να γίνει μόνο με άνοιγμα των εξωτερικών χώρων.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα «θα επιτρέψουν» τις μετακινήσεις
Ειδικά για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ο καθηγητής ήταν σαφής. Προς το παρόν, «δεν μπορούν να επιτραπούν». Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί το Πάσχα, «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του δείκτη δείκτης Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1.
Εκτίμησε δε ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα. «Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε» είπε και πρόσθεσε ότι «ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση». «Αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε» σημείωσε.
Για το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωναϊό, εξήγησε ότι «αυτό συμβαίνει, επειδή οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο».
Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε 3.100 κρούσματα ημερησίως
Την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα επιβεβαίωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620. Πάντως, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου, τονίζοντας πως εφόσον το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση «μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσει να παρατηρείται μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αναμένεται πως η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου.
Και ο ίδιος πάντως, ανέφερε ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, κάνοντας λόγο πρώτα για επαναλειτουργία των καταστημάτων και εν συνεχεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μπορούν να τηρήσουν καλύτερα τα μέτρα προστασίας, σε σύγκριση με τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία.
Θ. Βασιλακόπουλος: Τον Μάιο θα είμαστε άλλη χώρα
Την άποψη ότι «περνάμε τη χειρότερη φάση και στην Αθήνα είναι άσχημη η κατάσταση» εξέφρασε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως «αυτή τη φορά θα ξαναμπούμε σε κανονικότητα, με μεγαλύτερη προσοχή». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο καθηγητής εμφανίστηκε αντίθετος με τη χρονική ισχύ του τρίωρου για ψώνια, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε συνθήκες συνωστισμού, ενώ πρότεινε στις μεγάλες πόλεις να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά.
Ο κ. Βασιλακόπουλος παρατήρησε εξάλλου ότι «το 40% των πολιτών άνω των 80 δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο, παρά το ότι έχουν τη δυνατότητα», ενώ τόνισε πως «σε κάποια νοσοκομεία ακόμα και το 30% των υγειονομικών αρνείται τον εμβολιασμό». Πάντως, ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα από πέρυσι», καθώς και ότι τον Μάιο «θα μιλάμε για μια άλλη χώρα».
Σε παρέμβασή του στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, κ. Ματθαιόπουλος, είπε πως οι διακομιδές ανά 24ώρο έχουν φτάσει στις 180 – 200 έναντι τις 100-120 που ήταν μέχρι τώρα. Περιέγραψε δε την κατάσταση ως διαχειρίσιμη, αλλά οριακή.
«Έπρεπε να απομονώνονται τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι»
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ανέφερε ότι δεν στοχεύθηκε η νόσος αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση στα μέτρα. Μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς και όχι να περιορίζουμε χωρίς έλεγχο» και πρόσθεσε ότι έπρεπε να απομονώνονται τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι. Ως προς τη φάση ύφεσης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξουν όλα με συνεχή υγειονομικό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των τεστ και των εμβολίων.
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, στάθηκε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην ανάγκη ύπαρξης οικογενειακού γιατρού, επισημαίνοντας ότι «κατεβάσαμε ρολά σε πολλούς κοινωνικούς τομείς, αλλά δεν έχουμε στοχευμένα μέτρα».