Το όνειρό τους πραγματικότητα κάνουν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν το μοναδικό προνόμιο να συμμετέχουν σε εκπαιδευτική ανασκαφή μια ανάσα από το αμφιθέατρο και τις αίθουσες της σχολής τους, στο λόφο Δουρούτης.
Εκεί, δεκάδες φοιτητές που φοιτούν στο τμήμα Αρχαιολογίας με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και τη συμβολή φοιτητών και από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου, δουλεύουν σε πραγματικό ανασκαφικό πεδίο και κάνουν άσκηση στο μάθημα της «Ανασκαφικής», στις τεχνικές και στη μεθοδολογία της αρχαιολογικής θεωρίας και πράξης.
Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων είναι το μοναδικό ΑΕΙ της χώρας, και ίσως από τα μοναδικά στον κόσμο, με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο εντός του campus. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές χρειάζονται- πέραν όλων των άλλων-έρευνα και τεκμηρίωση και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Για αυτό και είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Εργαστήριο.
Την Παρασκευή 31 Μαΐου ήταν η τελευταία ημέρα στο ανασκαφικό πεδίο και οι φοιτητές είχαν κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένοι. Στις εργασίες συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους στο μάθημα «Ανασκαφική-Αρχαιολογία πεδίου στην Ήπειρο».
«Η συνέχιση της συστηματικής ανασκαφής στη Δουρούτη έχει ερευνητικούς-αρχαιολογικούς και εκπαιδευτικούς στόχους. Συνδυάζει τη διερεύνηση της σημαντικής αρχαίας θέσης με την εκπαίδευση», αναφέρει ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Βλαχόπουλος.
Ο κ. Βλαχόπουλος επικεντρώθηκε, στη στήριξη που έχουν τόσο από την διοίκηση του Πανεπιστημίου όσο και από άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των χρηματοδοτήσεων είναι αναγκαία ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εξοπλιστεί, μεταξύ άλλων το Εργαστήριο του τμήματος στο οποίο μεταφέρονται όλα τα ευρήματα από την εκπαιδευτική ανασκαφή «είναι σημαντικό να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Αρχαιολογίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα». Η εργαστηριακή διαδικασία, με τη χρήση μικροσκοπίων και άλλων ψηφιακών μηχανημάτων είναι σημαντική καθώς εκεί γίνεται η μελέτη και η τεκμηρίωση των ευρημάτων.
Τελευταία ημέρα ανασκαφής
Οι δυο μεταπτυχιακές φοιτήτριες Κλασσικής Αρχαιολογίας Κλεοπάτρα Παπαθανασίου και Ευσταθία Αυγέρου, μίλησαν στα «Πρωινά Νέα» εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται αλλά και τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετέχουν στην ανασκαφή. Η χαρά της συμμετοχής, η θεωρία και η εφαρμογή στην πράξη «θρέφουν» την ψυχή των αρχαιολόγων. Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη στιγμή για έναν φοιτητή Αρχαιολογίας από το να ζει την εμπειρία στο ανασκαφικό πεδίο!
Δεύτερη συνάντηση των υποψηφίων διδακτόρων Αρχαιολογίας
Ευτυχής συγκυρία είναι ότι η εκπαιδευτική ανασκαφή συνέπεσε χρονικά με τη δεύτερη συνάντηση των υποψηφίων διδακτόρων Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Πρίνστον, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (PITHOS) που διοργανώθηκε στη Μονή Περιστεράς στη Δουρούτη.
Από πλευράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε τριμελής ομάδα διδακτορικών φοιτητών στην Κλασική Αρχαιολογία (Μαίρη Γιαμαλίδη, Μαρία Λαζοπούλου, Άρτεμις Μανιάκη), με επόπτριες διατριβής τις καθηγήτριες Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου και Κλεοπάτρα Καθάριου.
Τη διοργάνωση του σεμιναρίου είχαν οι καθηγητές Ανδρέας Βλαχόπουλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Samuel Holzman (Princeton University).
Οι μετέχοντες παρακολούθησαν σειρά επιτόπιων μαθημάτων και διαλέξεων από τους Δρα Κ. Ζάχο και Δρα Α. Αγγέλη (Νικόπολη) και το Βουθρωτό (Dr Dhimitër Çondi), επισκέφθηκαν την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης, τη Δωδώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων,το Μουσείο Αργυροτεχνίας και περιηγήθηκαν σε οικισμούς και τοπία του Ζαγορίου. Τους μετέχοντες χαιρέτησε η Πρύτανης καθ. Άννα Μπατιστάτου κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, οι οποίες έλαβαν στην αίθουσα συνεδρίων της Μονής Περιστεράς Δουρούτης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ