Αυτό ήταν το αίτημα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, το οποίο έθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος Νίκος Βαΐτσης στη συνάντηση των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων
Σχολή Λιθοξόων στα Πράμαντα! Αυτό ήταν το αίτημα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, το οποίο έθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος Νίκος Βαΐτσης στη συνάντηση των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων με κυβερνητικό κλιμάκιο κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Το αίτημα τέθηκε στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θύμιο Μπακογιάννη και τη γενική γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Μαρίνα Στέφου.
Ο δήμαρχος σε δήλωσή του αναφέρει ότι για τον ίδιο και τον δήμο του προέχει να λειτουργήσει- όπως και σε άλλα μέρη της χώρας, μια σχολή λιθοξόων καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν νέοι άνθρωποι να μάθουν την τέχνη της πέτρας και να διασωθεί η παράδοση καθώς πάρα πολλά χωριά τόσο στα Τζουμέρκα όσο και αλλού, είναι χτισμένα με πέτρα. Οι τεχνίτες είναι ελάχιστοι και αυτό προκαλεί άγχος καθώς θα είναι δύσκολο να συντηρηθούν παλιά πέτρινα κτήρια ή να δημιουργηθούν νέα!
Ο κ. Βαΐτσης εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στα χωριά ή και να παραμείνουν σε αυτά ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην αναγκαιότητα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των τόπων όπου οι μάστορες της πέτρας είναι «καλλιτέχνες».
Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει και η υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Διατηρώ», υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα και άλλα κτήρια και όχι μόνο αυτά που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή μνημεία.
Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον της νέας γενιάς να γίνουν λιθοξόοι έσπευσε να πει πως «εάν κοπούν …τα διάφορα επιδόματα που δίνονται από το κράτος, τότε και οι νέοι θα δείξουν το ενδιαφέρον να μάθουν μια τέχνη και να την ακολουθήσουν», απάντησε ο δήμαρχος.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ