Στην αγορά ενός σύγχρονου drone, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και η Πολιτική της Προστασία σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημήτρης Μαυρογιώργος.
Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηπείρου και την 5η ΕΜΑΚ θα προχωρήσει στην αγορά του συγκεκριμένου μηχανήματος προκειμένου να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό με διττό στόχο: Αφενός θα συμβάλει με τη θερμοκάμερα στον εντοπισμό ατόμων που έχουν χαθεί και αφετέρου θα χρησιμοποιείται για διάφορες αποστολές πάντα σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Έτσι αυξάνεται η επιχειρησιακή δυνατότητα όλων και παρέχεται καλύτερη πληροφορία σε πολλά επίπεδα.
Όλα έτοιμα
Ήδη, έχουν γίνει οι ενέργειες και έχουν αξιολογηθεί όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου drone που θέλουν να αποκτήσουν η Περιφέρεια, η Πυροσβεστική και η 5 ΕΜΑΚ.
Ο κ. Μαυρογιώργος ανέφερε τους στόχους που έχουν θέσει με προτεραιότητα στον εντοπισμό ατόμων που έχουν αποπροσανατολιστεί ή αγνοούνται: «Έχουμε τέτοια περιστατικά με άτομα που έχουν χαθεί στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλουμε να προμηθευτούμε τον συγκεκριμένο εξοπλισμό χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε και τις άλλες δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο μηχάνημα. Θα τις αξιοποιήσουμε όλες στο έπακρο. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσω ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα έχει και τη δυνατότητα βραδινών λήψεων ενισχύοντας τις όποιες νυχτερινές επιχειρήσεις που είναι και οι πιο δύσκολες», ανέφερε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου.
Σειρά έχει η εκπαίδευση
Για την χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού απαιτείται η σχετική άδεια ενώ θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση των χειριστών. Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος οι χειριστές του drone θα εκπαιδευτούν από την Πολιτική Αεροπορία ενώ θα εκπαιδευτούν για την χρήση του εξοπλισμού πέντε συνολικά άτομα. Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι από το Πυροσβεστικό Σώμα και φυσικά από την Πολιτική Προστασία. «Θα γίνει στο επόμενο διάστημα η εκπαίδευση των χειριστών και φυσικά θα ληφθούν όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις» κατέληξε ο κ. Μαυρογιώργος.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά δείχνουν και τις δυνατότητες που θα δοθούν στους φορείς καθώς μεταξύ αυτών είναι η ανίχνευση πυρκαγιών, η επιτήρηση στην πυροπροστασία και η έρευνα και διάσωση ατόμων σε δύσκολα σημεία καθώς και ο ευρύτερος σχεδιασμός και συντονισμός επιχειρήσεων μιας και η εικόνα που δίνει συμβάλει καθοριστικά σε αυτό.
«…τα προγράμματα καλά κρατούν…»
Τέλος, δοθείσης της ευκαιρίας ρωτήθηκε και για την συνολική εικόνα από άποψης πυροπροστασίας. Ο κ. Μαυρογιώργος ερωτηθείς για τη συνεργασία υποστήριξε ότι έχουν προσπαθήσει από κοινού με την Πυροσβεστική να επεμβαίνουν άμεσα και έτσι να προσπαθούν να επιχειρούν άμεσα και να θέτουν τις πυρκαγιές σε έλεγχο.
Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση που έδωσε για τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί (τρεις στον αριθμό σε συγκεκριμένα σημεία) στα πλαίσια προγράμματος και συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι κάμερες αυτές δίνουν στοιχεία όλο το 24ωρο αναφορικά με την επιτήρηση δασών σε ορεινά δυσπρόσιτα σημεία. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται δεν έχει αναπτυχθεί καμία συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας κάθε άλλο… Ο διευθυντής κ. Μαυρογιώργος ξεκαθαρίζει ότι όχι απλώς δεν έχουν συνεργασία αλλά δεν έχουν και καμία σχετική ενημέρωση: «Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δεν έχει καμία ενημέρωση για τα στοιχεία που δίνουν οι συγκεκριμένες κάμερες… κατά τα’ άλλα τα προγράμματα καλά κρατούν!» κατέληξε ο κ. Μαυρογιώργος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ