Πάνω από 55.000 άτομα επισκέφθηκαν την προηγούμενη χρονιά το ατμοφαιρικό μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μουσεία της χώρας καθώς είναι αρμονικά σχεδιασμένο ενώ τα φυσικά του υλικά σε συνδυασμό με τα εκθέματα κερδίζουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.
Το μουσείο είναι και θεματικό καθώς πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου.
Χρονικά, η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.
Αναφορές υπάρχουν και στη σύγχρονη αργυροτεχνία με δείγματα από τη δουλειά αργυροχόων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.
Επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με την διαχειρίστρια του Μουσείου Αγνή Δρίμτζια υπήρξε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στο Μουσείο Αργυροτεχνίας ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10% εξ΄ αυτών είναι ξένοι επισκέπτες. Μάλιστα, οι περισσότεροι ξένοι είναι ισραηλινοί ή από τις λεγόμενες βόρειες χώρες. «Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι γιατί το Μουσείο αγκαλιάστηκε από όλους τους γιαννιώτες αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται να δουν τα εκθέματα και να μάθουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της αργυροχοϊας», είπε η κα. Δρίμτζια.
Το Μουσείο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα πράγματα που προτείνουν οι γιαννιώτες στους επισκέπτες να δουν και να επισκεφθούν παρά το γεγονός ότι μετρά λίγα χρόνια λειτουργίας. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα ο χώρος αυτός αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η απόφαση διοργάνωσης πολλών δράσεων, εκθέσεων και άλλων σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
«Είχαμε και έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους υπεύθυνους της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Πολλές δράσεις τις κάναμε σε συνεργασία και αυτό βοήθησε να ενταχτεί γρήγορα ο χώρος του Μουσείου αλλά και το ίδιο το Μουσείο στις προτιμήσεις των επισκεπτών» κατέληξε η κα. Δρίμτζια ξεκαθαρίζοντας ότι το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό προς όλους και για όλους. «Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις, και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού» και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.