Τις 41 έχουν φτάσει οι καταγγελίες για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό στην ειδική πλατφόρμα, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τρίτη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε κανάλι της πρωτεύουσας, από τις 41 καταγεγραμμένες καταγγελίες, οκτώ έγιναν από μαθητές και 33 από γονείς.
«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για την ενδοσχολική βία, έχουμε απτά στοιχεία και μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά και να προστατεύσουμε το κάθε παιδί» συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Ψάχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη να δούμε και να καταλάβουμε γιατί, χρονικά μετά τον Covid, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα της νεανικής βίας, ειδικά στο σχολείο. Οι έρευνες μας δείχνουν πως ενώ αριθμητικά τα κρούσματα υποχώρησαν, αυξήθηκε σημαντικά η ένταση τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2019 οι περιπτώσεις νεαρών 13-17 ετών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις υπερδιπλασιάστηκαν» επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο υπουργός μίλησε για διπλασιασμό των ψυχολόγων στις σχολικές δομές σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία και αναφέρθηκε στις διαδικασίες επιμόρφωσης των καθηγητών που θα ξεκινήσουν άμεσα.
Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε εκ νέου στο ζήτημα της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. «Υπάρχει ήδη τυπική απαγόρευση κατοχής κινητού στο σχολείο, αλλά το θέμα είναι η χρήση και ειδικά η παραβατική χρήση. Οι συνέπειες θα είναι πλέον σοβαρές, ειδικά στις περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων τρίτων θα αποφασίζεται αμέσως αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» επανέλαβε.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε εξάλλου ότι «θα ακολουθήσουν σοβαρότατες αλλαγές στο σχολείο. Ξεκινάμε με το ψηφιακό φροντιστήριο που θα εφαρμοστεί άμεσα, πιλοτικά, με Μαθηματικά και Γλώσσα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και ολοκληρωμένα από τον Σεπτέμβριο και στο Λύκειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τρίτη Λυκείου, σε ζωντανή μετάδοση. Θα κρατήσουμε όλα τα θετικά των πανελλαδικών εξετάσεων, κυρίως το αδιάβλητο τους ως διαδικασία και θα αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των θεμάτων στις εξετάσεις, θα είναι από την Τράπεζα Θεμάτων με διαβαθμισμένη δυσκολία. Θέλουμε να ισχυροποιηθεί το Λύκειο».
Η προστασία των παιδιών στο επίκεντρο
Την φιλοδοξία της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού» με όπλο τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν διατυπώνει σε συνέντευξη του ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Σε αυτό το πακέτο των μέτρων η πλατφόρμα dtop-bulling.gov.gr είναι ένα κομμάτι μίας στρατηγικής που περιλαμβάνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, δράσεις ενεργού πολίτη από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και καθιέρωση ξεκάθαρων κανόνων λειτουργίας και συμπεριφοράς στα σχολεία» συμπληρώνει ο υπουργός Παιδείας, περιγράφοντας όλο το πλαίσιο των μέτρων.
«Αυτό το πολυδιάστατο πλαίσιο θα μας βοηθήσει να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να έχουμε αξιόπιστα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για να αξιολογούμε διαρκώς την πολιτική μας. Και βέβαια η καταγραφή διασφαλίζει ότι όλα τα περιστατικά θα έρθουν στο φως, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη έρευνα» τονίζει ο κ. Πιερρακάκης.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και στις κατηγορίες για αναχρονιστικές πρακτικές, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει: «είμαστε ανοιχτοί σε πρακτικές προτάσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι επικρίσεις περί τιμωρητικής διάθεσης ή επικοινωνιακών πρακτικών δεν υπηρετούν καμία πραγματική πολιτική στόχευση. Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, όταν το διακύβευμα είναι να προστατεύσουμε κάθε παιδί. Η αντιπολίτευση βλέπει τα πάντα υπό το πρίσμα των εκλογών».
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης επιβεβαιώνει όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τις βελτιώσεις που ετοιμάζονται για την αναβάθμιση της ασφάλειας των πανεπιστημίων για την εμπέδωση της οποίας το υπουργείο Παιδείας περιμένει τα σχέδια ασφαλείας κάθε πανεπιστημίου και τις συζητήσεις που εξελίσσονται μεταξύ του υπουργείου και πανεπιστημίων του εξωτερικού τόσο για συνέργειες με τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας όσο και για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα.