Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ υπό μορφή κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωναϊού.
Η απόφαση βασίζεται στο Προσωρινό Πλαίσιο που υιοθέτησε η Κομισιόν την άνοιξη, επιτρέποντας κατ’ εξαίρεση την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις, που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Το ελληνικό πρόγραμμα καλύπτει τις παρακάτω 12 ελληνικές γεωγραφικές περιοχές: Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.
Η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαιο κίνησης ως ποσοστό των δαπανών που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι το 2019. Το μέγιστο ποσοστό των επιδοτούμενων δαπανών της εταιρείας είναι 50%.
Στην Ήπειρο αναλογεί το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, με την Περιφέρεια να καλείται να οργανώσει για λογαριασμό των συναρμόδιων υπουργείων και να υλοποιήσει την παραπάνω απόφαση.
Ικανοποίηση από το Επιμελητήριο
Την ικανοποίηση του επιμελητηριακού κόσμου για την θετική αυτή εξέλιξη που μπορεί να αποδώσει άμεσα ένα σημαντικό και απαραίτητο ποσό για τα ταμεία των επιχειρήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου, υπενθυμίζοντας πως το Επιμελητήριο από τον Μάρτιο είχε ζητήσει την απευθείας επιχορήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τη διαδικασία που τελικά σήμερα υλοποιείται.
«Τα 30 εκ. ευρώ θα είναι μία σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, ειδικά εάν συνδυαστούν και με άλλα μέτρα που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση. Το μήνυμα που περνάμε είναι η ισχύς εν τη ενώσει, αφού πείσαμε τον περιφερειάρχη, να επιμείνει σε αυτή τη διεκδίκηση και να φτάσουμε τελικά στο σημερινό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου για να σταθεί περισσότερο στην ανάγκη διασφάλισης μίας δίκαιης κατανομής. Το Επιμελητήριο θα συστήσει μία Ομάδα Εργασίας που θα προτείνει στην περιφέρεια την κατανομή του ποσού αυτού.
«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μην πάμε πάλι σε ενίσχυση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, ούτε μόνον σε όσες έχουν πτώση του τζίρου τους, λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν στην Ήπειρο χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις που πρέπει να επιδοτηθούν για να μείνουν όρθιες και εκεί θα πρέπει να δοθεί το βάρος», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.
Αναμένουν τα επόμενα μέτρα από τον Δήμο
Από την άλλη πλευρά, ο δήμος Ιωαννιτών ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φ. Βάββα σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, να τονίζει, πως τα περιθώρια είναι αρκετά περιορισμένα και πως υπάρχει περιθώριο μόνο για μία ποσοστιαία μείωση των ανταποδοτικών και μία ακόμη μείωση στα τέλη χρήση για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση.
«Από τον Μάιο έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε με τον δήμο Ιωαννιτών, όμως η δημοτική αρχή επιλέγει να συναντηθεί μόνο με συλλόγους και σωματεία. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για τη δεύτερη δέσμη μέτρων και ότι εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.