Σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε τη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1948 στα Γιάννενα.
Πρόκειται για το γεγονός που έχει μείνει γνωστό ως «Υπόθεση Πρίντζου» και αφορά στη στημένη δίκη που έγινε τον Ιούλιο του 1948 στα Γιάννενα, στο κτήριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, όπου οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. 72 χρόνια μετά οι οικογένειες των εκτελεσθέντων συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων.
Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, στην οποία ανέφερε ότι η ιστορία διδάσκει.
«Σήμερα επανέρχομαι γονυπετής και πάντα σχεδόν άλαλος διερωτώμαι: Ο εμφύλιος των όπλων είναι ήδη παρελθόν. Και ο πρόσφατος και οι παλαιότεροι. Η σκιά τους όμως συνεχίζει να είναι διαρκώς παρούσα. Διολισθαίνει και διαποτίζει διαμέσου της πολιτικής ολόκληρο το φάσμα των κανόνων συνύπαρξης. Γίνεται μέρος ή ο πυρήνας της κουλτούρας των διαλεγομένων. Μιας κουλτούρας που δεν αφήνει ίχνος περιθωρίου για την ύπαρξη του απέναντι και διαφορετικού. Που συχνά δεν διαθέτει ελάχιστο έστω σεβασμό απέναντι στην αλήθεια. Και στην πραγματικότητα που σε κάθε περίπτωση έχει και τον τελευταίο λόγο. Διερωτώμαι πάνω στο νόημα της θυσίας σας. Ποιος κακός δαίμονας της Ιστορίας απαίτησε να κοπεί το νήμα της ζωής σας πάνω στον ανθό της νιότης σας. Εν ονόματι ποιας απάνθρωπης, ανύπαρκτης και αστήρικτης βεβαιότητας απαιτήθηκε η θυσία σας;» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος.
Και πρόσθεσε: «Τους εμφυλίους τους πλήρωσε – και τους πληρώνει – η χώρα μας. Ιδιαίτερα τώρα που βιώνουμε και την πρόσθετη και πρωτόγνωρη κρίση του κορωναϊού, ο λόγος του Θουκυδίδη ‘έργω και δηλούσθαι τας τιμάς’ εύγλωττα υποδεικνύει και το περιεχόμενο του χρέους μας προς τη θυσία σας: Δικαιωματικά είμαστε κληρονόμοι του λαμπρού αρχαιοελληνικού πολιτισμού που στάθηκε το θεμέλιο ολόκληρο του δυτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να αναλάβουμε το χρέος έμπρακτα να εφαρμόσουμε και τις υποθήκες που ο πολιτισμός αυτός μας παρέδωσε. Αν πράγματι θέλουμε να φράξουμε οριστικά τη διαιώνιση του κακού εαυτού μας ας τον κάνουμε προμετωπίδα της συνέχειάς μας. Αυτό είναι το χρέος μας».
«Ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης του λαούς μας σε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για τη δικαιοσύνη και τη λευτεριά, τιμούμε σήμερα τη μνήμη της Ευτυχίας Πρίντζου και των 16 εκτελεσθέντων αγωνιστών, στελεχών της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Όλες και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ενεργή, ειδικά σήμερα που επαναφέρεται ο διχαστικός εμφυλιοπολεμικός λόγος. Μόνον έτσι η θυσία των αγωνιστριών και των αγωνιστών θα έχει νόημα.
Είναι επιτακτική για όλους μας, πλέον, η συνέχιση του αγώνα για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, έχοντας φάρο τις θυσίες των Ελλήνων αγωνιστών. Στις σημερινές συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία, υγειονομικής, οικονομικής αλλά και εθνικής κρίσης, όπου απαιτείται η συναίνεση, προθέσεις συμμετοχής κυβερνητικών αξιωματούχων σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ένωση Αποστράτων «κατά των κομμουνιστοσυμοριτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση της, στο Γράμμο και στο Βίτσι, δεν συμβάλλουν στην υπόθεση της συναίνεσης, αλλά δίνουν βήμα στο διχασμό και το μίσος», τόνισε αμέσως μετά την εκδήλωση η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, σε σύντομη δήλωσή της.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.