Εγκαινιάστηκε, το Σάββατο, στο Μέτσοβο, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η Έκθεση με τίτλο «Τόποι δημιουργίας» στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Παρουσία της Τατιάνας Αβέρωφ Ιωάννου αλλά και εκπροσώπων των Αρχών και των φορέων της ευρύτερης περιοχής και σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα εγκαίνια και αποδόθηκε φόρος τιμής σε μια τεράστια προσωπικότητα τον Ευάγγελο Αβέρωφ, το έργο του οποίου παραμένει ζωντανό! Παρών και ο Γιάνης Βαρουφάκης στα εγκαίνια καθώς στην έκθεση μετέχει η σύντροφός του Δανάη Στράτου.
Η Τατιάνα Αβέρωφ ανοίγοντας την εκδήλωση εγκαινίων της φιλόδοξης εικαστικής παραγωγής στην οποία συμμετέχουν με πρωτότυπο έργο τους 64 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, αναφέρθηκε στην διπλή επετειακή γιορτή: Τη συμπλήρωση, αφενός, των 30 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο και, αφετέρου, των 60 χρόνων από την αναμπέλωση των άγονων πλαγιών της περιοχής και τη δημιουργία του γνωστού σήμερα κρασιού «Κατώγι» από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Η κα. Αβέρωφ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης αλλά και συνολικά όλους όσους προσφέρουν με το έργο τους στον Πολιτισμό.
Η έκθεση των 64 καλλιτεχνών είναι αφιερωμένη στον τόπο, στην δημιουργία, στο όραμα και στη συνέχεια, η έκθεση «Τόποι Δημιουργίας» φιλοδοξεί να αναδείξει αφενός την πολυμορφία των αναζητήσεων και το δυναμισμό της σύγχρονης τέχνης των δημιουργών μας και αφετέρου να συμβάλλει στην πρόσληψη και κατανόηση μιας ιδιαίτερης πολιτισμικής οντότητας –ενός ξεχωριστού «τόπου δημιουργίας», διερευνώντας συγχρόνως τις βαθύτερες ταυτίσεις που ορίζουν τους «τόπους δημιουργίας» των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στη σπουδαία προσωπικότητα του Ευάγγελου Αβέρωφ και στο έργο – παρακαταθήκη που έχει αφήσει τόσο στο Μέτσοβο όσο και συνολικά στη χώρα. «Η ψυχή του σήμερα φτερουγίζει» είπε ο πρόεδρος της Βουλής αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού που βρέθηκε και παρακολούθησε την σεμνή τελετή των εγκαινίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Υπουργός Πολιτισμού που μίλησε για την Πινακοθήκη και τις δράσεις της ενώ παράλληλα στάθηκε στην σύνδεση του χώρου και του χρόνου. Η κα. Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ευάγγελο Αβέρωφ ενώ παράλληλα στάθηκε και στην σημαντική έκθεση τα έργα την οποίας είχε την ευκαιρία να δει στην ξενάγηση που ακολούθησε αμέσως μετά.
Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης από το βήμα αναφέρθηκε στην σπουδαία κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ. Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία του, αναφέρθηκε στην αγάπη του Αβέρωφ για το Μέτσοβο αποδίδοντας έτσι «φόρο τιμής» στην παρακαταθήκη που άφησε στον τόπο που αγάπησε περισσότερο από κάθε τι!
Τέλος, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο πολυτελή κατάλογο της έκθεσης αναφέρθηκε στην έκθεση και την συμμετοχή των 64 καλλιτεχνών.
«Από μια άποψη, η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια και εξέλιξη, μια νέα εκδοχή της παλιότερης έκθεσης που παρουσιάσαμε από κοινού το 2002, στην οποία 51 καλλιτέχνες από όλα τα μέσα και τις τεχνικές δημιούργησαν ένα έργο-αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων, προσφέροντας έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια αντιπροσωπευτική καταγραφή της πολυμορφίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. (…)
Στην επιμέλεια και στην επιλογή των καλλιτεχνών, ένα πολύ δύσκολο και σκληρό εγχείρημα για τον επιμελητή, τον ερευνητή, τον ιστορικό τέχνης, είναι τις τελευταίες δεκαετίες ο μεγάλος αριθμός των σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. (…) Με κριτήριο, την ποιότητα, την απόδοση της πολυμορφίας της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, και το προσωπικό στίγμα των καλλιτεχνών, καταλήξαμε σε 64 ξεχωριστούς και σημαντικούς καλλιτέχνες οι οποίοι δημιούργησαν τα 60 έργα της έκθεσης. (…)
Τα είδη, τα μέσα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι όλα τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Τέχνη, από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα πιο πρωτοποριακά, τα πολυμέσα, την τεχνολογία και τις πιο εξελιγμένες εκδοχές της. Πιο συγκεκριμένα έχουμε 19 έργα ζωγραφικής, 12 επιτοίχια, 20 εγκαταστάσεις ή γλυπτά, 11 βίντεο και 3 performances. (…)
Στην επιλογή του θέματος έχουν παίξει ρόλο τόσο η εικόνα, όσο και το εννοιολογικό πλαίσιο. Θεματικά, κάποιοι καλλιτέχνες ασχολούνται στο έργο τους με τον ίδιο τον Αβέρωφ, άλλοι με την ιδιαίτερη φύση του τόπου, τα κλήματα, τα αμπέλια, τα ζώα, τις αρκούδες, τα αχανή τοπία, την παράδοση, τα έθιμα και τις συνήθειες, τον ρόλο της γυναίκας στην περιοχή, τα υφαντά, τα στολίδια, τα κεντήματα, τα κρασιά, την ιστορία, τις ιδιαίτερες παραδόσεις. Ενδιαφέρον έχει η αντίθεση του συνδυασμού της παράδοσης με σύγχρονες τεχνικές. Οι εμμονές τους, αλλά και η προσωπική γραφή, οι επιλογές που καθορίζουν και καθιστούν συνήθως αναγνωρίσιμο το έργο τους διαφαίνονται και στη συγκεκριμένη έκθεση. (…)
Τέλος, η εννοιολογική, η μινιμαλιστική τέχνη, φιλοσοφικές έννοιες, πρωτοτυπία, ευρηματικότητα, γνώση της ιστορίας της τέχνης, αλλά και της σύγχρονης διεθνούς τέχνης, συνδυασμός της παράδοσης, βαθιά γνώση των τεχνικών, αποτελούν στοιχεία τα οποία καθιστούν ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές τις 60 εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στο Μέτσοβο. Μπορούμε χωρίς υπερβολή να πιστεύουμε πως η έκθεση “Τόποι Δημιουργίας”, όπως και η πρώτη του 2002, γράφουν ιστορία για την σύγχρονη εικαστική σκηνή της Ελλάδας, η οποία δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με την διεθνή, απλά δεν έχει τους κατάλληλους κρατικούς μηχανισμούς για να την προωθήσει και να την κάνει γνωστή στο εξωτερικό».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου.
Ακολούθησε η ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2020.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ