Τα Ιωάννινα γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους
O εορτασμός της 108ης επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων θα γίνει την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κ Τασούλας, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (Αυξημένης Επιτήρησης) ενώ η είσοδος στη Μητρόπολη θα επιτραπεί μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ατόμων βάσει μικρού πρωτοκόλλου (12 άτομα με μάσκες και τήρηση απόστασης 1,5 μ.). Τα
ο ίδιο θα ισχύσει και στην κατάθεση στεφάνου, που θα πραγματοποιηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι δεν θα γίνει παρέλαση.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
– Σάββατο 20 Φεβρουαρίου
19:30: Διαδικτυακή πανηγυρική εκδήλωση, Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας»
Την εκδήλωση θα την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/rNO6Tf1u_Vw
– Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ – Ομιλία του Δημήτρη Οικονόμου, συγγραφέα, με θέμα:«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι προκλήσεις του σήμερα»
Μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα είναι:
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949)
Πέντε Ελληνικοί Χοροί για Ορχήστρα
- Ηπειρώτικος, moderato
- Κρητικός, allegretto moderato
iii. Τσάμικος, allegretto moderato
- Αρκαδικός, moderato
- Κλέφτικος, allegro vivo
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Χλίτσιος.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου
10:30: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων
11.00: Κατάθεση Στεφάνου, στο Ηρώο Μπιζανομάχων
από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει σήμερα, τη διαδικτυακή πανηγυρική εκδήλωση ενώ την Κυριακή μετά την κατάθεση στεφάνου θα έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ.
Ο Κώστας Βαρώτσος παρουσιάζεται στο «Μονόγραμμα»
Ο γνωστός και διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας γλύπτης, Κώστας Βαρώτσος περιγράφει την εικαστική διαδρομή της ζωής του στο Μονόγραμμα τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην ΕΡΤ2 στις: 20:00.
Με πολλά βραβεία και διακρίσεις ανά τον κόσμο, έγινε ευρέως γνωστός από το πλατύ κοινό με τον περίφημο γυάλινο «Δρομέα» του. Τα έργα του από γυαλί, μέταλλο και πέτρα, με το γυαλί να κυριαρχεί, τράβηξαν αμέσως την προσοχή των φιλότεχνων αλλά και του απλού λαού, έγιναν οικεία, κτήμα του.
Τα ανήσυχα εφηβικά χρόνια σε πόλεις της ελληνικής επαρχίας την εποχή της χούντας αλλά και τα ταξίδια στο εξωτερικό, η πρώτη γνωριμία με τα μουσεία της Ευρώπης, τον καθόρισαν εν πολλοίς. Ήταν απ’ αυτά τα παιδιά που είχανε ταλέντο από μικρά. Κι έβλεπε την τέχνη σαν ένα παράθυρο ελευθερίας και αυτονομίας.
Με σπουδές στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης αλλά και στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύματος Fullbright, ο Κώστας Βαρώτσος, έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Επίσης συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει κάνει ήταν ο «Ποιητής» στην Κύπρο το 1983. Το έργο είναι φτιαγμένο όλο από γυαλί και υπήρξε (ως προς το υλικό κατασκευής) ο πρόδρομος του θρυλικού «Δρομέα» που έκανε τον Κώστα Βαρώτσο ευρύτερα γνωστό.
Ο «Δρομέας» έγινε ύστερα από ένα τηλεφώνημα του Σταύρου Ξαρχάκου, που ήταν τότε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο της Αθήνας. “Θέλω ένα έργο για την Αθήνα” του είπε. Έργο συμβολικό ο Δρομέας, είχε την ατυχία να στηθεί στην Ομόνοια απάνω ακριβώς από το χώρο που αργότερα θα γινόταν τα έργα για το Μετρό! Έπρεπε να μετακινηθεί, πράγμα αδύνατον, γι’ αυτό… κατεδαφίστηκε και ξαναφτιάχτηκε σε άλλη περιοχή από την αρχή.
Ακολούθησαν τα «Συγκοινωνούντα Δοχεία» στην πλατεία του Ρέντη, το έργο στο Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας κ.α. Έργα του κοσμούν πλατείες και κτίρια σε πολλές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλεις καθώς και στη Βραζιλία κ.α.
Από τα κορυφαία και εντυπωσιακότερα έργα του είναι το ναυαγισμένο πλοίο στο οποίο πνίγηκαν 81 Αλβανοί μετανάστες και το οποίο μετέτρεψε σε έργο τέχνης. Το έργο με το συμβολικό τίτλο «Landing» (απόβαση) βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένο στο λιμάνι του Οτράντο.
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Μπάμπης Πλαϊτάκης, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων: «Τα πήραμε τα Γιάννενα!»
Το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν διαδικτυακή mαθητική εκδήλωση για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων με τίτλο: «Τα πήραμε τα Γιάννενα!».
Η εκδήλωση θα προβληθεί τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 21:00 από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου, στο YouTube.
Το Πρόγραμμα είναι:
Α΄ ΜΕΡΟΣ:
«Τα πήραμε τα Γιάννενα»
Στίχοι-Μουσική-Διασκευή: Ασπασία Ζέρβα (1996)
Διδασκαλία ορχήστρας και Διεύθυνση: Σπύρος Ζέρβας
Διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Γωγώ Καρβούνη
Β΄ ΜΕΡΟΣ:
1.Μοιρολόι
2.«Τάταρης» (καθιστικό)
3.«Τι έχεις καημένε πλάτανε»
4.Γενοβέφα (οργανικό)
5.Ξύπνα καημένε μου ραγιά
Διδασκαλία και επιμέλεια ορχήστρας: Βασίλης Παπαγεωργίου
Διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Γωγώ Καρβούνη
Επιμέλεια κειμένων: Ιωάννα Γιάγκα.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από το Πνευματικό Κέντρο
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει τις διαδικτυακές εκδηλώσεις του, που προβάλλονται από το κανάλι του στο ΥοuTube.
Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στις 21:00, προβάλλεται ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη.
Μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη ερμηνεύουν η σοπράνο Ειρήνη Δόβα και ο βαρύτονος Αχιλλέας Φρέστας. Στο πιάνο συνοδεύει η Γεωργία Αναστάση και στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο ο Ελευθέριος Καραγιάννης, ο οποίος έχει και την
επιμέλεια της ενορχήστρωσης.
Αποσπάσματα από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη διαβάζουν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ και η Μαρία Στρατσάνη, δρ. Φιλοσοφίας και πρώην διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου.