Με τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις την περασμένη Παρασκευή για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου του 1913.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και έδωσαν την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου, που βρέθηκε στο κέντρο των Ιωαννίνων, να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να συνδυάσει τον εορτασμό της απελευθέρωσης με μια ευχάριστη βόλτα στην πόλη.
Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τελευταία φορά που βρέθηκε στην πόλη με αυτή την ιδιότητα, ενώτην κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στα Γιάννενα βρέθηκε ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τασούλας αλλά και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, που βρισκόταν στα Γιάννενα από την Πέμπτη, στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με επίκεντρο τις σχολικές υποδομές της περιοχής.
Στην ομοψυχία και την ενότητα ως σαφές δίδαγμα της ιστορίας του τόπου, αναφέρθηκε, σε δήλωση του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.Ειδικότερα μετά την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο Μπιζανομάχων, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε:
«Όταν η Ελλάδα έχει ισχυρή πολιτική ηγεσία, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, υψηλό συλλογικό φρόνημα και ομοψυχία, είναι ικανή να καταγάγει θριάμβους. Και κατήγαγε θριάμβους. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα. Όταν λείπουν αυτά τα στοιχεία και προκρίνεται ο διχασμός και η κόπωση, τότε είναι ικανή να υφίσταται καταστροφές. Και έχει υποστεί καταστροφές. Επομένως, καλό είναι να διδασκόμαστε από τα διδάγματα της ιστορίας, της δικής μας Ιστορίας -που είναι μπροστά μας- και να πορευόμαστε προσπαθώντας να αναζητήσουμε και να έχουμε συλλογικά τα καλά μας στοιχεία. Δεν έχουμε να φοβηθούμε παρά μόνο τον κακό μας εαυτό και νομίζω ότι αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει όλοι να αποτυπώσουμε από τον προβληματισμό, κοντά στον εορτασμό της σημερινής επετείου».
Ο κ. Τασούλας, έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, σημειώνοντας πως μετά από 5 αιώνες τουρκικής σκλαβιάς, το «1821» της Ηπείρου είναι το έπος 1912-13, που σηματοδότησε την εδαφική διάσταση της Μεγάλης Ιδέας, η οποία ολοκληρώθηκε με τα Δωδεκάνησα.
«Σήμερα η μεγάλη ιδέα, δεν έχει εδαφική διάσταση, με την έννοια των διεκδικήσεων», συνέχισε ο κ Τασούλας και προσέθεσε: «Έχει τη διάσταση του χτισίματος μιας χώρας νοικοκυρεμένης, ισχυρής, με προκοπή, που μπορεί να προασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό, την κυριαρχία της, αυτήν που κατοχύρωσε με την εκπόρθηση του Μπιζανίου, αυτή που κατοχύρωσε στους Βαλκανικούς πολέμους. Η νέα μεγάλη μας ιδέα, μπορεί να μην έχει εδαφική διάσταση, έχει όμως διάσταση ισχύος της χώρας μας, την οποία ισχύ πρέπει να αντιλαμβάνονται οι πάντες και ιδιαίτερα οι γείτονες εξ Ανατολών».
Το μήνυμα προς την Τουρκία
Καμία διαπραγμάτευση για το ψευτομνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Ιωάννινα στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς της Τουρκία, ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της νομιμότητας, θα επιβάλει τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Ο κ.Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Μπιζανομάχων, σε δήλωσή του χαρακτήρισε, «την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό την 21η Φεβρουαρίου 1913, ως ένα εμβληματικό ιστορικό δίδαγμα της ευψυχίας των Ελλήνων σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της Πατρίδας».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρόκειται για «δίδαγμα, το οποίο συμπυκνώνεται στην προειδοποίηση, προς κάθε κατεύθυνση, ότι για εμάς, τους Έλληνες, δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου».
«Αυτό το μήνυμα, ευκρινές και ισχυρό και υπό όρους αρραγούς ενότητας, στέλνουμε σήμερα από εδώ, τα Ιωάννινα, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την Τουρκία. Με την αυτονόητη προσθήκη, ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί πως ως εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιβάλουμε τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θωρακίζουμε το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι και έδαφος, σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε.
Δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. «Καθιστούμε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές πως το «ψευτομνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Άρα, κατ’ ουδένα τρόπο μπορεί για την Ελλάδα να αποτελέσει αντικείμενο οιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Τα ανωτέρω συνεπάγονται, μεταξύ άλλων, και ότι θα ασκούμε, ελευθέρως και δίχως εκπτώσεις, το αναφαίρετο δικαίωμά μας να θωρακίζουμε αμυντικά τα νησιά μας, έναντι της προκλητικής τουρκικής απειλής και ότι θα εγγυώμεθα όλα τα δικαιώματα της ελληνικής θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης», υπογράμμισε.