Η ημερίδα διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ιστορία των αμβλώσεων (Ευρώπη, ΗΠΑ, 20ός-21ος αι.): υποκείμενα, λόγοι, δικαιώματα διοργανώθηκε από το Π.Μ.Σ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» & το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η άμβλωση και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της, η ανάδειξη του θέματος της διακοπής της κύησης και πολλά άλλα ζητήματα όπως η πορεία προς την κατοχύρωση του δικαιώματος της άμβλωσης στην Ευρώπη καθώς και το θεσμικό και νομικό πλαίσιο αναλύθηκαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια της εκδήλωσης.
Η κα. Λήδα Παπαστεφανάκη αν. Καθηγήτρια μίλησε για την «Διδασκαλία και έρευνα στην ιστορία των γυναικών και του φύλου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι αμβλώσεις ως ιστοριογραφικό (και πολιτικό) ζήτημα».
Να υπενθυμίσουμε ότι στη χώρα μας η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ή αλλιώς άμβλωση είναι νόμιμη. Πρώτη φορά επιτράπηκε η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης στην Ελλάδα με το αρ. 5&3 του Ν. 821/1978 στις εξής περιπτώσεις: α) μέχρι και τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις που υπήρχε κίνδυνος για τη ψυχική υγεία της μητέρας και μέχρι και την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εφόσον διαπιστώνονταν με σύγχρονα μέσα προγνωστικού ελέγχου σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο που έχουν ως αποτέλεσμα τη γέννηση παθολογικών νεογνών.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ