Οι δράσεις, η λήψη ιατρικού ιστορικού, οι επιτόπιες μετρήσεις είναι μόνο από όσα έγιναν την Παρασκευή, στο κέντρο της πόλης.
Γιατροί, Νοσηλευτές και Φοιτητές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων βρέθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου για να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να επιλύσουν απορίες που αφορούν στην Καρδιακή Ανεπάρκεια στα πλαίσια των δράσεων που διοργανώνονται για την ενημέρωση των πολιτών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ).
Οι δράσεις, η λήψη ιατρικού ιστορικού, οι επιτόπιες μετρήσεις είναι μόνο από όσα έγιναν την Παρασκευή, στο κέντρο της πόλης. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας η Κατερίνα Νάκα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Β Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΙ που όπως και οι υπόλοιποι ενημέρωσαν τους πολίτες για όσα μπορούν και πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν την καρδιά τους.
Τι είναι η Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ)
Η ΚΑ χαρακτηρίζεται από αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι: λαχάνιασμα ή δύσπνοια, εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες και τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά
Αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων.
Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, καθώς περίπου 7 από τους 10 ασθενείς παθαίνουν ΚΑ μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου. Άλλες αιτίες είναι δομικές καρδιοπάθειες όπως βαλβιδοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, λοιμώξεις μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.
Είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και ποιότητα ζωής. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα συχνές νοσηλείες στο Νοσοκομείο, που αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλα τα συστήματα υγείας. Παλιότερα οι ασθενείς ζούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σήμερα χάρη στις προσπάθειες για πρώιμη διάγνωση, τη στενή παρακολούθηση, την ενημέρωση
και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται καταφέρνουν και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής.
Δεδομένα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια σε όλο τον κόσμο
Η ΚΑ είναι μια πολύ συχνή πάθηση αν και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη καλά κατανοητό από τα συστήματα υγείας. Ακόμη θεωρείται παγκόσμια ένα υποεκτιμημένο πρόβλημα υγείας, παρότι είναι πιο συχνή από τις περισσότερες μορφές καρκίνου!
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας
– Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια ασθενείς παγκόσμια υποφέρουν από ΚΑ κάθε χρόνο
– Μόνο στην Ευρώπη, 14 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από ΚΑ, με 3.6 εκατομμύρια ασθενείς
να διαγιγνώσκονται με την πάθηση αυτή σε ετήσια βάση.
– 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 40 ετών θα αναπτύξουν την πάθηση αυτή, κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους.
– Είναι πάθηση κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιών και η συχνότητά της αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία.
– Εξαιτίας λοιπόν και της γήρανσης του πληθυσμού, η συχνότητά της αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών θα διπλασιαστούν τα επόμενα 20-30 χρόνια.
– Η ΚΑ ευθύνεται για τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών άνω των 65 ετών στο νοσοκομείο.
Οι τοπικές προσπάθειες για τους Ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια στο ΠΓΝ Ιωαννίνων
Όπως ανέφερε η κα Νάκα στο ΠΓΝ Ιωαννίνων λειτουργεί από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, μοναδικό στη Βορειοδυτική και τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου. Το Ιατρείο λειτουργεί από το 2014 και παρακολουθεί πλέον πάνω από 500 ασθενείς. «Οι ασθενείς με χρόνια ΚΑ συχνά χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές Υγείας. Για τη διευκόλυνσή τους, όσοι από τους ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση παρακολουθούνται από το Ιατρείο σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ιδιώτες ιατροί, γενικοί ιατροί (σε Αγροτικά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας), καρδιολόγοι σε περιφερειακά Νοσοκομεία της περιοχής, με τους οποίους έχουμε σχηματίσει ένα Δίκτυο Καρδιακής Ανεπάρκειας στην περιοχή. Οι ιατροί που συμμετέχουν στο Δίκτυο επικοινωνούν με το Ιατρείο στο 2651099847 και στο [email protected] Το Ιατρείο συνεργάζεται με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που είναι και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στη χώρα μας. Οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα 2651099504/99505/99847 Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ