Σύμφωνα με την κα. Νάκα η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καρδιακής Ανεπάρκειας η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διοργάνωσε στην καρδιά της πόλης μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Η Αν. Καθηγήτρια Καρδιολογίας κα. Κατερίνα Νάκα επικεφαλής της δράσης μαζί με άλλους συναδέλφούς της γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ενημέρωσαν και έλυσαν απορίες που αφορούν την καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με την κα. Νάκα η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος.
Παρακολουθήστε τα συμπτώματα
Όπως ανέφερε τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι: λαχάνιασμα ή δύσπνοια, εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες και τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά «Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων. Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, καθώς περίπου 7 από τους 10 ασθενείς παθαίνουν καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου. Άλλες αιτίες είναι δομικές καρδιοπάθειες όπως βαλβιδοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, λοιμώξεις μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση. Είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και ποιότητα ζωής. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα συχνές νοσηλείες στο Νοσοκομείο, που αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλα τα συστήματα υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων σημαντικών στοιχείων η κα. Νάκα καλώντας τον κόσμο να ακολουθήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής και να βάλει στην καθημερινότητά του την άσκηση.
Η κα. Νάκα επεσήμανε ότι η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας και την ορθή παρακολούθηση. Μόνο έτσι οι ασθενείς με ΚΑ θα ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
Τα στοιχεία στη χώρα μας!
Στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα της καρδιακής ανεπάρκειας στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο, αν και δεν έχει καταγραφεί συστηματικά.
Οι πάσχοντες εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς.
Υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία!
Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων λειτουργεί από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, μοναδικό στη Βορειοδυτική και τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου.
Το Ιατρείο λειτουργεί από το 2014 και παρακολουθεί πλέον πάνω από 500 ασθενείς.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ