Στον παραδοσιακό οικισμό, Φοινίκι Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου βιωματική ημερίδα με τίτλο «Διαδρομές και Αναζητήσεις στα Καλντερίμια της Παράδοσης»
Στον παραδοσιακό οικισμό, Φοινίκι Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου βιωματική ημερίδα με τίτλο «Διαδρομές και Αναζητήσεις στα Καλντερίμια της Παράδοσης», από το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου Θεσπρωτίας και το Λαογραφικό Μουσείο Φοινικίου και σε συνεργασία με ένα πλήθος φορέων δημόσιων και ιδιωτικών.
Πιο συγκεκριμένα, συνέβαλαν στην ημερίδα ο Σύλλογος των εν Αθήναις Φοινικιωτών Ηπείρου «Η Μεταμόρφωσις», του Δήμου Φιλιατών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Νεότητας Φιλιατών, το σημειολόγιο Science & Culture Hub, η Terra Sensitive Κοιν.Σ.Επ,., το εργαστήρι καλλιτεχνικών συμπράξεων ArtioLab και της εικαστικού Loreto Oyarzun, οι μουσικοί Κατερίνα Φατούρου, Άρης Μπέζας, Νίκος Κολιούσης και Βασίλη Κυβράνογλου, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Φωτεινής Χριστάκη και η photo artist Ιωάννα Μαυρομάτη.
Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η επικοινωνιολόγος Θάλεια Θεοδωρίδη.
Η ιστορίατου χωριού της Θεσπρωτίας καθώς και του Λαογραφικού Μουσείου, αναδύθηκε μέσα από τις ομιλίες των ίδιων των Φοινικιωτών, κας Δήμητρας Καραμπίνα, φιλολόγου, κ. Μιχάλη Μάνου, Προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου Φοινικίου και της κας Έρικα Καραμπίνα, αρχιτέκτονα μηχανικού Δ.Π.Θ., που αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του οικισμού, με τις χτιστές αυλές και τις περίτεχνες τοξωτές πόρτες.
Στη συνέχεια, ακολούθησε βιωματική περιήγηση όπου πολλές εκπλήξεις περίμεναν τους συμμετέχοντες στα γραφικά καλντερίμια, με θεατρικά και μουσικά στιγμιότυπα να ζωντανεύουν εποχές από το παρελθόν, από ένα πλήθος καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και μια νέα ταλαντούχα performer, η Γιώτα Κομίνη, που γοήτευσε με την ερμηνεία της το κοινό.
Η βιωματική ημερίδα έκλεισε με το εργαστήριο με την εικαστικό Loreto Oyarzun όπου οι συμμετέχοντες, μέσα στο παλιό σχολείο, εμπνεύστηκαν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού και φιλοτέχνησαν έργα με χρώματα και πηλό.
Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να γευτεί νόστιμα τοπικά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει γυναίκες Φοινικιώτισσες. Στο τέλος, έλαβαν αναμνηστικά δώρα από το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου και το Λαογραφικό Μουσείο Φοινικίου, καθώς και ένα ιδιαίτερο δώρο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Κωνσταντίνος Βαλαής.