ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
Κάθε χρόνο και καλύτερο, το 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που και φέτος θα γίνει στο διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης!
Σημαντικές παραστάσεις θα ανέβουν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Από την πρώτη κιόλας χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ, υλοποιώντας το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» είχε και έχει ως στόχο τη διεύρυνση του θεσμού. Αυτός ο στόχος φαίνεται πως έχει επιτευχθεί καθώς χρόνο με το χρόνο, το Φεστιβάλ «εμπλουτίζεται» με σπουδαίες παραστάσεις που ερμηνεύουν σημαντικοί ηθοποιοί.
Η πρεμιέρα γίνεται με μια σημαντική συνέργεια για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με τα Αθηναϊκά Θέατρα και την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 21.30 (είναι sold out) και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης στο ρόλο του Οιδίποδα, η Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης και οι Νίκος Χατζόπουλος: Κρέων, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης: Τειρεσίας, Γιώργος Ζιόβας: Άγγελος, Γιώργος Ψυχογιός: Θεράπων και Νικόλας Χανακούλας: Εξάγγελος.
Οι επόμενες παραστάσεις
Στη συνέχεια στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ανεβαίνουν οι παραστάσεις:
• Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 21.00, «Ίων» του Ευριπίδη, από το Θέατρο Άλφα – Ιδέα. Τον Ίωνα και 7 ακόμα ρόλους, ερμηνεύει ο περσινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτόπιο, ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Νίκος Τουλιάτος. Μετάφραση και σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη.
• Σάββατο 3 Αυγούστου στις 21.00, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την «Ομάδα Σημείο Μηδέν». Παίζουν οι ηθοποιοί: Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος.
• Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 21.00, «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016 θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ιφιγένειας. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα).
Πληροφορίες: Γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα, τηλ. 2651025670, ώρες γραφείου).
Εισιτήρια: Viva.gr και στο Κιόσκι στην Κεντρική Πλατεία (Ώρες: 12.00 – 15.00 και 19.00 – 21.30).
Θ. Μπέγκας: «Στρατηγική μας επιλογή η ανάδειξη του τόπου μέσω του Πολιτισμού»
Λίγο πριν την επίσημη έναρξη, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, έκανε λόγο για «μια στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής να επιλέξει τον πολιτισμό ως τη ναυαρχίδα ανάπτυξης και προβολής του τόπου». Στην κατεύθυνση στα Γιάννενα λαμβάνουν χώρα δύο Φεστιβάλ, αυτό του Αρχαίου Δράματος και του Ιτς Καλέ.
«Βρισκόμαστε αισίως στην τρίτη χρονιά του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το οποίο επιστρέφει φέτος στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης μαζί με το θερινό Μαντείο για δεύτερη φορά, κάνοντας ακόμα ένα βήμα για την πανελλαδική και διεθνή του καθιέρωση. Βασικός πυλώνας του είναι ο χώρος διεξαγωγής του. Ένα σπουδαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Πιστεύουμε ότι μέσω του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αναπτύσσεται μια αμφίδρομη σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο. Τον αναδεικνύουμε και μας αναδεικνύει» είπε.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου, υπογράμμισε πως το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, μετά από πολύμηνη προσπάθεια υλοποιεί για τρίτη χρονιά, το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
«Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια που τα τελευταία χρόνια γίνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, προκειμένου τα Γιάννενα, να υπερβούν τα στενά όρια του τόπου μας και να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή και την προαγωγή του πολιτισμού. Απώτερος σκοπός μας, είναι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος να αναπτύσσεται, να διευρύνεται, να συνεισφέρει στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και να ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλους πολιτιστικούς φορείς, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής», τόνισε.
Η κ. Βακαλοπούλου αναφέρθηκε στην παράσταση της Παρασκευής με την οποία ανοίγει το Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας, πως ο «Οιδίπους Τύραννος», παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, κάνει πρεμιέρα φέτος, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και στη συνέχεια θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει για το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων και ο θεσμός του Θερινού Μαντείου, το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Έρευνας, που ξεκίνησε πέρυσι με πολύ μεγάλη επιτυχία και διεθνή απήχηση και συνεχίζεται και φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. «Σας περιμένουμε όλους, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, να παραδοθούμε στη μαγεία του θεάτρου, στον κόσμο του Αρχαίου Δράματος», κατέληξε η κ. Βακαλοπούλου, ευχαριστώντας το Δήμαρχο για τη στήριξή του στο ΔΗΠΕΘΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και τους συνεργάτες της στο Θέατρο για την επιτυχημένη πορεία του αυτά τα 5 χρόνια.
Τέλος, η καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Ελένη Δημοπούλου, αναφέρθηκε στο θεσμό του θερινού Μαντείου που εγκαινιάστηκε πέρυσι κι εντάχθηκε, από την πρώτη κιόλας χρονιά στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που , όπως τόνισε η κ. Δημοπούλου, αποτελεί το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας και της μεθοδικής δουλειάς που απαιτήθηκε για την υλοποίηση ενός θεσμού με διεθνή απήχηση.
Στόχος του Θερινού Μαντείου είναι να συμβάλλει στη σπουδή του αρχαίου δράματος, φέρνοντας σε επαφή νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες του θεάτρου με καταξιωμένους δημιουργούς- διδάσκοντες και να διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο παρεχομένων γνώσεων.
«Και το 2ο Θερινό Μαντείο, επιδιώκει την ενίσχυση της εκπαίδευσης στο αρχαίο δράμα και προάγει τις συνεργασίες μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες: ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καταξίωση του Δημοτικού μας Θεάτρου και την προβολή της πόλης των Ιωαννίνωνκαι της αρχαίας Δωδώνης.
Πιστεύω ακράδαντα, πως το ΔΗΠΕΘΕ μας, με την ταυτόχρονη διοργάνωση για τρίτη χρονιά του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έχει βάλει τις βάσεις για να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα «φτερά» του, φιλοδοξώντας να κατακτήσει μια θέση στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι», κατέληξε η κ. Δημοπούλου.