Γκρέμισε τα τείχη ο ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, όπου τείχη εννοείται η επιφυλακτικότητα που συνοδεύει τις δημόσιες εκδηλώσεις, μιας που γέμισε η πλατεία από κόσμο που έσπευσε να τον υποδεχθεί αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Η υποδοχή ξεκίνησε από το Πανηπειρωτικό Στάδιο και ολοκληρώθηκε με την μεγάλη γιορτή στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ο Στέφανος Ντούσκος έφτασε στην κεντρική πλατεία με στρατιωτικό τζιπ που διέθεσε η 8η Μεραρχία, συνοδευόμενος από μοτοσυκλετιστές της Ελληνικής Αστυνομίας και αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.
Ανάμεσα σε αυτούς που τον χειροκρότησαν ανεβαίνοντας στην εξέδρα ήταν οι παλιοί Ολυμπιονίκες του ΝΟΙ Τόνια Σβάιερ, Παναγιώτης Μηλιώτης, Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας. Μαζί τους και η Αλεξάνδρα Τσιάβου, ολυμπιονίκης της κωπηλασίας από την Ηγουμενίτσα.
Η Φιλαρμονική του Δήμου έδωσε τους πανηγυρικούς τόνους και φυσικά το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα εκατοντάδων κατοίκων της πόλης. Παρών κι αυτή τη φορά το Τμήμα Παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου, ενώ ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, στεφάνωσε με κλαδιά αγριελιάς, τον Χρυσό Ολυμπιονίκη και του παρέδωσε το μετάλλιο της πόλης.
«Αυτό το μετάλλιο ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στην πόλη, ανήκει σε όλους σας» ανέφερε ο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος αποθεώθηκε από εκατοντάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία.
«Είμαι πολύ συγκινημένος. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και έφερε αυτό το μετάλλιο στην Ελλάδα… Έβαλα όλη μου την ψυχή… Χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθε τόσος κόσμος εδώ, είναι πολύ συγκινητικό» ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε.
Επόμενος στόχος είναι το 2024, στο Παρίσι. «Τελείωσε ένας ολυμπιακός κύκλος και ανοίγει ένας νέος. Υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι καλύτερο», κατέληξε.
Ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος πέρα από το στεφάνι ελιάς και το μετάλλιο της πόλης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος ξεκίνησε ήδη την διαδικασία για την αγορά και τη δωρεά μιας βάρκας- σκιφ η οποία θα φέρει το όνομα του Στέφανου Ντούσκου.
Στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Κανένας λαός του αρχαίου κόσμου δεν καλλιέργησε και δεν αγάπησε με τόσο ιερό πάθος το αγωνιστικό πνεύμα και δεν του έδωσε τόσο βαθιά έννοια όσο οι Έλληνες. Οι λέξεις «άθλος», «αθλητής», που σήμερα τις χρησιμοποιούν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι ελληνικές. Κι εμείς υποδεχόμαστε σήμερα έναν σπουδαίο αθλητή που έχει κάνει έναν μεγάλο άθλο. Γιατί άθλος είναι η συμμετοχή σε μία Ολυμπιάδα.
Το ξημέρωμα της Παρασκευής θα το θυμόμαστε… Γιατί ήρθε να δείξει ένα άλλο πρότυπο που η κοινωνία μας, οι νέοι το έχουν απόλυτη ανάγκη. Ήρθε να δείξει το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, της υπομονής, της επιμονής, του κόπου και της υπέρβασης των δυσκολιών. Τη νίκη και τη δικαίωση.
Ο τίτλος του Ολυμπιονίκη είναι ο σπουδαιότερος. Ειδικά για τους Έλληνες καθώς φέρει πίσω του μία ιστορία αιώνων. Από τότε που τα τείχη των πόλεων έπεφταν για να υποδεχθούν τους νικητές που αποκτούσαν χαρακτηριστικά ημίθεων.
Η μεγάλη νίκη που έφερες στην Ελλάδα και στα Γιάννενα θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή. Αφορμή για την πολιτεία να σταθεί δίπλα στον αθλητισμό, να απλώσει το χέρι της στους νέους που βρίσκονται στους αθλητικούς στίβους, να στηρίξει τα όνειρά τους.
Να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να δώσει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να συνδράμει τους συλλόγους μέσα από τους οποίους βγαίνουν μεγάλα ταλέντα. Να φροντίζει για την απρόσκοπτη προετοιμασία τους και να βοηθά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ξέρουμε ότι πίσω από την λάμψη του χρυσού μεταλλίου βρίσκονται πολλές δυσκολίες. Πίσω από κάθε μετάλλιο βρίσκονται πολλές θυσίες.
Για αυτό σε ευχαριστούμε διπλά! Ανέβασες στην κορυφή του κόσμου τα Γιάννενα, μας έκανες περήφανους με την επίδοση και την ανεπανάληπτη επιτυχία. Την επιτυχία που μας έβγαλε από τις δυσκολίες που βιώνουμε εδώ και μήνες λόγω της πανδημίας».
Ο περιφερειάρχης
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δώρισε στον Στέφανο Ντούσκο μία εικόνα της Παναγίας και ένα αντίγραφο νομίσματος της Αρχαίας Δωδώνης, που τόπου που γέννησε τα Νάια.
«Ο Στέφανος Ντούσκος είναι το παράδειγμα της Ελλάδας που μάχεται και έχει αξίες. Συγχαρητήρια στο Σύλλογο και πάνω από όλα στον Στέφανο που έδειξε το ευ αγωνίζεσθε» ανέφερε.
Η πρόεδρος του ΝΟΙ
Δηλώσεις έκανε και η πρόεδρος του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου, όπου σημείωσε τη σημασία της διάκρισης του νεαρού κωπηλάτη.
«Είναι αναμφισβήτητα μία μεγάλη ημέρα και για τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, το σωματείο που πήρε στις τάξεις του τον Στέφανο, τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα της Κωπηλασίας, τον έκανε αθλητή και πρωταθλητή και του έδωσε όλα εκείνα τα εφόδια που τον βοήθησαν να ανοίξει τα φτερά του στους διεθνείς κωπηλατικούς στίβους και να φτάσει πριν λίγες μέρες στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας την ανώτατη επιτυχία που μπορεί να ονειρευτεί ένας αθλητής, το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Εμείς όλοι στον Ναυτικό Όμιλο, Διοίκηση, προπονητές, κωπηλάτες, η δεύτερη οικογένεια του Στέφανου, η αθλητική, νομίζω πως δικαιούμαστε σήμερα να είμαστε περήφανοι, χαρούμενοι και συγκινημένοι για το μεγάλο του κατόρθωμα, για το γεγονός ότι ένα δικό μας παιδί, ένας αθλητής που βγήκε από τα «σπλάχνα» του Ομίλου, έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα, όχι μόνο στη Γιαννιώτικη αλλά γενικότερα στην Ελληνική Κωπηλασία.
Το δικαιούνταν το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο ο Στέφανος. Πάλεψε σκληρά επί χρόνια, με όλες του τις δυνάμεις, με πείσμα, επιμονή και θέληση, χωρίς στήριξη από την Πολιτεία και τους φορείς της για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Το μετάλλιο αυτό λοιπόν είναι αποκλειστικά δικό του. Του ανήκει εξ’ ολοκλήρου. Ανήκει σ’ αυτόν και στη σπουδαία οικογένειά του που στάθηκε δίπλα του σε όλη αυτή τη ακριά και δύσκολη διαδρομή, τη γεμάτη επιτυχίες, χαρές αλλά και πίκρες», ανέφερε μεταξύ άλλων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ