Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Δεσμεύσεις και αιχμές κατά Περιφερειαρχών και Δημάρχων
Δεσμεύσεις και αιχμές κατά Περιφερειαρχών και Δημάρχων Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 20:11

desmefseis16 5 2018

Θα γίνουν αλλαγές στον «Κλεισθένη 1», τόνισε από την Πρέβεζα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Μία ημέρα πριν την παράδοση των ψηφισμάτων από Περιφερειάρχες και Δημάρχους, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επανέλαβε από την Πρέβεζα ότι θα γίνουν αλλαγές στον «Κλεισθένη 1», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν αυτές θα αφορούν στην απλή αναλογική, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Αυτοδιοίκηση.

Στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Πρέβεζας, Ζηρού και τον αντιπεριφερειάρχη Στρ. Ιωάννου τόνισε ότι : «Η συζήτηση γύρω από τραπέζι μάς δίνει τη δυνατότητα κατανόησης. Υπάρχουν αυτοδιοικητικοί οι οποίοι συμμερίζονται τη λογική των συνεργασιών και των συναινέσεων που θέλει να εισαγάγει η καθιέρωση της απλής αναλογικής, που είναι και το ζητούμενο». Ωστόσο, ανέφερε πως υπάρχουν και αντίθετες τοποθετήσεις στο ζήτημα, ενώ χαρακτήρισε ισοπεδωτική την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, για να δημιουργηθεί μια κατάσταση πόλωσης, η οποία τελικά, όπως εκτιμά ο υπουργός, δεν βοηθά κανένα και είναι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα η αυριανή συνάντηση με τις δύο αντιπροσωπείες των αυτοδιοικητικών να έχει θετικό αποτέλεσμα. «Ελπίζω να μου καταθέσουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να είναι αξιοποιήσιμες και να μην σταθούμε πια σε μία κατάσταση πλήρους αρνητισμού, απέναντι σε μία αδιαμφισβήτητα θετική πρωτοβουλία, που αποτελεί το νομοσχέδιο Κλεισθένης 1», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου όσο και ο δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην πρόβλεψη για την απλή αναλογική, μεταφέροντας και τις αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα.

«Από τη συζήτηση που είχαμε με τον υπουργό κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις φαίνεται πως θα τροποποιηθούν και περιμένουμε να το δούμε στην πράξη», τόνισε ο Ν. Καλαντζής.

«Ελάχιστοι πολίτες διαφωνούν στην απλή αναλογική ως γενική έννοια, όμως αυτό δε γίνεται με την επιβολή. Είναι πρωτίστως θέμα κουλτούρας συνεργασιών, την οποία δεν έχουμε ως κοινωνία. Ζητήσαμε τουλάχιστον εάν περάσει ο νόμος να προβλεφθεί αναλογική εκπροσώπηση, για να μην έχουμε φαινόμενα συλλογικοτήτων, όπου μία ισχνή μειοψηφία μπορεί να διοικεί ένα συλλογικό όργανο», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα στις διοικήσεις του ΤΕΕ.

Η ομιλία του

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ο υπουργός μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση, για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε πως όραμα της κυβέρνησης είναι μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση και ότι ο «Κλεισθένης 1», αποτελεί την εισαγωγή σε μία μεταρρυθμιστική περίοδο . Ειδικότερα τόνισε μεταξύ άλλων: «..Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κληθήκαμε ως υπ. Εσωτερικών να δούμε με βάση την εμπειρία εφαρμογής του Καλλικράτη να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε, τι είναι ώριμο να αλλάξουμε, γνωρίζοντας ότι αυτό που θέλουμε απαιτεί πολλά πράγματα που δεν έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας.

Ούτε τους πόρους για να στηρίξουμε μια συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχουμε, παρά την βελτίωση, θα τους έχουμε καθώς θα περνάνε τα χρόνια γιαυτό αγωνιζόμαστε και το ελπίζουμε, ούτε από την άλλη έχουν γίνει εκείνες οι θεσμικές αλλαγές, πρώτα από όλα στο ίδιο το Σύνταγμα, που θα μας επέτρεπαν εδώ και τώρα να κάνουμε πράξη το όραμα μας για μία Αυτοδιοίκηση ισχυρή, με τον δικό της ρόλο στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης πολιτείας, όπου θα έδινε αρμοδιότητες, εξουσίες ,πόρους στην Τ.Α.

Ο στόχος είναι αυτός. Και πρέπει να δούμε τι έχει ωριμάσει από το 2010, ώστε να το προωθήσουμε άμεσα. Ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο και για τα μετέπειτα βήματα. Γι αυτό είπαμε «Κλεισθένης 1» και δεν είπαμε Κλεισθένης, γιατί ακριβώς είναι το πρώτο βήμα, μια εισαγωγή σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο αναγκαία που κατά την γνώμη μας μπορεί να αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας ένα ξεχωριστό ρόλο στην ανάπτυξη, στην συμμετοχή των πολιτών στο πεδίο της Τ.Α.».

Απέρριψε τον «Κλεισθένη» το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων

Στο μεταξύ, περισσότερο και πιο ουσιαστικό διάλογο και μια μεταρρύθμιση που θα βοηθά πραγματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, το οποίο στην τελευταία του συνεδρίαση καταψήφισε το Νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», που αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι στη μορφή που είναι σήμερα το Νομοσχέδιο θα επιφέρει πολύ σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης υπογράμμισε πως ο «Κλεισθένης», παρά το γεγονός ότι αναμενόταν από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης από μεγάλη αγωνία, τελικώς δεν επιλύει προβλήματα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί ακόμη περισσότερα στους Δήμους, που μαστίζονται από υποστελέχωση και έλλειψη πόρων. «Παράλληλα, το Νομοσχέδιο εισάγει την απλή αναλογική ως νέο σύστημα για την εκλογή των νέων αιρετών Αρχών. Δυστυχώς, όμως, η μορφή της απλής αναλογικής δεν εγγυάται ότι η εφαρμογή της θα επιφέρει κάτι νέο στην Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, θα επιφέρει πολύ σημαντικά προβλήματα στη διοίκηση των Δήμων, βάζοντας σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα εμπόδια, ενώ θα ενισχύσει την είσοδο συμφερόντων μέσα στη διοίκηση κάθε Δήμου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι εκείνοι που τελικά θα βιώσουν τις αρνητικές συνέπειες των αλλαγών» ανέφερε ο Δήμαρχος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, μετά και το τελευταίο χρονικά κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών, υιοθετεί το ψήφισμα που εξέδωσαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με το οποίο: «Καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας».

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τους επικεφαλής των συνδυασμών «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίζουν τα δικά τους ξεχωριστά ψηφίσματα τα οποία και κατέθεσαν.

 

papastratos300x250