Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Το Σάββατο σεμινάριο για τα προσωπικά δεδομένα
Το Σάββατο σεμινάριο για τα προσωπικά δεδομένα Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 19:58

seminario16 5 2018

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, για την εφαρμογή του κανονισμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν από τις 25 Μαΐου- σε λίγες μέρες ουσιαστικά, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων, ο οποίος αφορά τη συλλογή, χρήση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων.

Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ ρυθμίζει την επεξεργασία από άτομα, εταιρείες ή οργανισμούς των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν άτομα στην ΕΕ.

Τι όμως σημαίνει ο όρος προσωπικά δεδομένα; Ουσιαστικά, είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και πληροφορίες που αφορούν ένα ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο εν ζωή άτομο. Διαφορετικές πληροφορίες οι οποίες, εάν συγκεντρωθούν όλες μαζί, μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου, αποτελούν επίσης δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησε το 9ο συνέδριο Νομικών στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο ήταν και αυτό, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος Ιωαννίνων διοργανώνει το Σάββατο από το πρωί, στην αίθουσα του ΤΕΕ στην οδό Αραβαντινού, σεμινάριο για το θέμα. Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο στους δικηγόρους.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Itv η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα, υποστήριξε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν αφορά μόνο τον δικηγορικό κόσμο που στην πραγματικότητα εφαρμόζει τον Κώδικά Δεοντολογίας εξαρχής. Ωστόσο οι αλλαγές είναι πολλές και η ενημέρωση κρίνεται απαραίτητη για να γνωρίσουν οι δικηγόροι τις αλλαγές και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα ζητούμενα από πλευράς της Ευρώπης. Ενδιαφέρουσα είναι και η δήλωση της κα. Νάκα ότι σε πρόσφατη συνέλευση των συλλόγων της Ευρώπης, τέθηκε η αδυναμία άμεσης εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων.

 

papastratos300x250