Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ανυποχώρητη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανοιχτός σε αλλαγές ο Υπουργός
Ανυποχώρητη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανοιχτός σε αλλαγές ο Υπουργός Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 13:59

patoulis12 5 2018

Ουσιαστικό διάλογο ζητά το ψήφισμα που ενέκρινε το 2ο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ – Π. Σκουρλέτης: «Υπάρχει διαφωνία για το θέμα της απλής αναλογικής και ότι δεν χωρούν συμψηφισμοί»

Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση για την αλλαγή του μοντέλου του κράτους και να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης ζητεί το ψήφισμα, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το 2ο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του.

Με το ψήφισμα ζητείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως, δε, κατά το σκέλος των αρμοδιοτήτων, των πόρων, της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων, καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας».

Τέλος, το 2ο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ εξουσιοδότησε τα Διοικητικά Συμβούλιά τους, να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Δικά τους ψηφίσματα κατέθεσαν, επίσης, οι παρατάξεις «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Στο ψήφισμα της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» τονίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα σοβαρό πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα, αποτελεί βάση συζήτησης για να συμμετάσχει ουσιαστικά η ΚΕΔΕ στη διαδικασία, ενώ καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να δεχθεί ότι το ουσιαστικό τέλος της διαβούλευσης είναι η ημέρα της ψήφισής του στη Βουλή. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ψήφισμά της, επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ απορρίπτει την παλιά και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση».

Η τοποθέτηση Αγοραστού

Μιλώντας στο κοινό συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, σημείωσε ότι «Το Σχέδιο Νόμου είναι ένα φοβικό, άτολμο, άχρωμο κείμενο. Είναι ένα βαθύτατα συντηρητικό κείμενο γραμμένο από μια κρατική γραφειοκρατία που αγωνιά να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της και από μια κομματική στενή γραφειοκρατία που αγωνιά να βρει νέους ρόλους, καινούργια αξιώματα και διατήρηση των ανθρώπων της στα κέντρα εξουσίας».

Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν φέρνει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, εγγυάται καινούργια προβλήματα ακόμη κι εκεί που εφαρμόζονται δοκιμασμένες λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζήτησε μια καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, «μια τολμηρή και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, την πατρίδα μας, την Αυτοδιοίκηση, το συνάνθρωπό μας.

Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό να εκμεταλλευτεί τη μοναδική ευκαιρία που έχει και να αφήσει το αποτύπωμά του στο υπουργείο Εσωτερικών και να μεταφέρει το σύνολο των αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, διασφαλίζοντας τη διοικητική και οικονομική της αυτονομία, θεσμοθετώντας τη δυνατότητά της να νομοθετεί για τα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα, αναθέτοντάς της συνολικά την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

«Δώστε τη δυνατότητα της συλλογικής ηγεσίας: να αποφασίζουν εκείνοι οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε τον τροχό. Κάνετε ό,τι ισχύει σε όλες τις ώριμες Δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, τις χώρες εκείνες στις οποίες οι πολίτες έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα.

«Παράθυρο» για αλλαγές

Τα «παρών» στο συνέδριο, έδωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις προτεινόμενες αλλαγές του εκλογικού συστήματος, πάντα στη βάση της απλής αναλογικής. Αλλαγές όπως η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει διαφωνία για το θέμα της απλής αναλογικής και ότι δεν χωρούν συμψηφισμοί. Ή τη δεχόμαστε, είπε, ή λέμε στους πολίτες ότι μπορούν να ψηφίσουν άσπρο και βγαίνει μαύρο.

Ωστόσο είπε, «πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουμε παράθυρο σε συγκλίσεις και συνθέσεις», «αν θέλετε ένα μόνο γύρο, να το δούμε, αν δεν θέλετε δεύτερο γύρο καταθέστε πρόταση, εδώ είμαστε, ο διάλογος είναι ανοικτός» είπε συμπληρώνοντας ότι «η απλή αναλογική θα αποτελέσει την άνοιξη για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ανοικτός εμφανίστηκε ο κ. Σκουρλέτης και σε τροποποιήσεις που αφορούν την ενδοπεριφερειακή δυνατότητα του ενός σταυρού, ενώ μίλησε και για ενδεχόμενη αύξηση του ορίου στον αριθμό των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.

Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές και στη διάταξη για την ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων εάν αυτό δεν ωφελεί τους περιφερειακούς δήμους. Σημειώνοντας ότι «υπάρχει χώρος για κάθε δημιουργική πρόταση».

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε επίσης αιχμές για ορισμένους αιρετούς ότι συμπαρατάσσονται με τη ΝΔ για να προωθήσουν προσωπικές φιλοδοξίες.

«Περίσσεψαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και ο μηδενισμός» είπε, μήπως, αναρωτήθηκε για να δημιουργηθεί τεχνητή πόλωση, από ορισμένους αιρετούς, όχι από όλους.

Απαντώντας στην αρνητική κριτική έναντι του νομοσχεδίου, ο ίδιος έκανε λόγο για ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν βρέθηκαν θετικά λόγια για σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου και γενικότερα της κυβέρνησης. Ανέφερε ενδεικτικά τα επενδυτικά προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», την οικονομική ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων για δεύτερη συνεχή χρονιά, την επιμήκυνση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε αυτό, τη λειτουργία του Μητρώου Πολιτών, την εφαρμογή του προγράμματος ΑΚΣΙΑ, την προγραμματική σύμβαση για την απλοποίηση διαδικασιών στους ΟΤΑ, τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, τους επενδυτικούς πόρους στις περιφέρειες, την πραγματοποίηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων κ.λπ.

Η απάντηση Πατούλη

Δυναμικά, συντεταγμένα και με ενότητα θα απαντήσει η Αυτοδιοίκηση στην άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ουσίας, μέσα από το διάλογο με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης απαντώντας στην προηγηθείσα τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη επισήμανε ότι αγνοεί επιδεικτικά τα δεκάδες ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και των διοικητικών συμβουλίων των ΠΕΔ της χώρας που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» και απάντησαν με ένα βροντερό ΌΧΙ στα σχέδια σας να απορρυθμίσετε την Αυτοδιοίκηση.

«Περιμέναμε σήμερα να δώσετε ελπίδα στην Αυτοδιοίκηση και να απαντήσετε στα ουσιαστικά ερωτήματα που σας έχουμε θέσει. Αντίθετα ακούσαμε μία αόριστη και χωρίς ρεαλισμό ομιλία» επισήμανε και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ήρθατε εδώ να μας μαλώσετε γιατί μιλάμε αυτοδιοικητικά; Τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες εκπροσωπούμε. Αυτούς που δεν ακούτε εσείς».

 

papastratos300x250