Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της ανώτατης εκπαίδευσης»
«Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της ανώτατης εκπαίδευσης» Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 13:35

gavrogloy12 5 2018

Ο χαιρετισμός του Υπουργού στην ημερίδα της Πολυτεχνικής Σχολής

Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους αναφέρονται ειρωνικά στην «πανεπιστημοποίηση» των ΤΕΙ, έδωσε από τα Γιάννενα ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Στο χαιρετισμό του στην ημερίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε βάρος τους παίχθηκε ένα άγριο πολιτικό παιχνίδι δεκαετιών. Υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας στα ΤΕΙ και θέματα ακαδημαϊκότητας, το ίδιο συμβαίνει όμως και στα Πανεπιστήμια. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε το σύνολο των παθογενειών δακετιών και να δούμε την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει καμία σημαδεμένη τράπουλα, ούτε έρχεται το τέλος του κόσμου».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, με αφορμή και την ημερίδα για την Πολυτεχνική Σχολή.

«Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα μεταξύ των πολυτεχνικών σχολών και των ΤΕΙ, που βρίσκεται στα όρια του εμφυλίου. Δεν κατανοώ όμως γιατί να μην κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων των αποφοίτων. Ο τεράστιος κίνδυνος για τη δημοκρατία μας δεν είναι κάποιοι συνταγματάρχες, αλλά η συντεχνιοποίηση της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης στάθηκε ειδικότερα στην προσωπική ενασχόληση του υπουργού με την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς το σύνολο των θεσμικών φορέων και εκπροσώπων τους, όπως και πολιτικών παραγόντων που επίσης στήριξαν το εγχείρημα.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Γ. Στασινός σημείωσε μεταξύ άλλων πως η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει με μέσα και κονδύλια τα πολυτεχνικά τμήματα, ενώ έκανε μνεία στην υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ώστε να επέλθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Πολυτεχνική Σχολή

Η ιστορική διαδρομή μέχρι την ίδρυση, το παρόν αλλά και το μέλλον της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου αποτέλεσε αντικείμενο της τοποθέτησης του Βασίλη Δημακόπουλου, κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, που οριοθέτησε τους στόχους της.

Αυτοί οριοθετούνται στην ενίσχυση των Τμημάτων με προσωπικό, την ενεργό συμμετοχή στο ΤΕΕ, τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, τη μόνιμη επαφή με την τοπική κοινωνία και την ενίσχυση των οικονομικών δεδομένων της Σχολής.

Πολιτικό χρώμα είχαν οι χαιρετισμοί του αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη και του αντιδημάρχου Ν. Γκόλα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το Σχέδιο «Κλεισθένης» στην αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Γοργόλης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει για το σύνολο της Ηπείρου η ενίσχυση των ακαδημαϊκών της ιδρυμάτων, ενώ ο Ν. Γκόλας από την πλευρά του σχολίασε το χρονικό διάστημα των έξι μηνών της διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου.

«Αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αξίζει μία τέτοια αντίστοιχη ευκαιρία διαβούλευσης, μίας δημοκρατικής διαδικασίας από την οποία μόνο ωφελημένοι μπορούν να υπάρξουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

papastratos300x250