Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Γιορτάζει ο άνθρωπος που δίνει τη ζωή και μεταδίδει την αγάπη!
Γιορτάζει ο άνθρωπος που δίνει τη ζωή και μεταδίδει την αγάπη! Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 10:04

mitera12 5 2018

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας η αυριανή, με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων να στέκεται στη στήριξη του πολυδιάστατου ρόλου της

Η μητέρα είναι για όλους τους ανθρώπους η πιο κοντινή ύπαρξη, ο άνθρωπος που είναι πάντα εκεί να ακούσει να βοηθήσει να στηρίξει. Είναι ο άνθρωπος που δίνει τη ζωή και μεταδίδει την αγάπη. Για αυτό και η μέρα της γιορτής της έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πάντες, μικρούς και μεγάλους!

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε ως η εθνική γιορτή της μητέρας αρχικά στις ΗΠΑ χάρη στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis

Όμως τη μητέρα τιμούσαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες. Συγκεκριμένα, στη γιορτή της άνοιξης έστηναν τελετές για τη Γαία, τη μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε συμβολικά η κόρη της Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεότερη εκδοχή της γιορτής θεωρείται η «Mothering Sunday», η οποία μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας.

Η Τζάρβις έχασε τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της. Η εκστρατεία που έκανε για την καθιέρωση της γιορτής είχε μεγάλη απήχηση και στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γκράφτον, τη γενέτειρα της Τζάνις σε μια εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της Μητέρας» καθώς και σε άλλες πόλεις για να υποστηρίξουν την κίνηση της.

Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή. Το 1914 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στη χώρα μας γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, σε συνδυασμό με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, η ημέρα αυτή έχει επικρατήσει διεθνώς.

Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.

Φέτος, οι μητέρες γιορτάζουν αύριο Κυριακή.

Μήνυμα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Σε μήνυμά της, για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων αναφέρεται στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η μητέρα και θα μπορούσαν να καλύψουν πλήθος σελίδων, ενώ πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να μην ξεπεραστούν ποτέ. «Αυτό όμως δεν αποτελεί ικανό εμπόδιο για τις γυναίκες να επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη μητρότητα, διακινδυνεύοντας ακόμη και την υγεία τους, ως ύψιστη απόδειξη της αγάπης τους όχι μόνο προς τα παιδιά αλλά και την ίδια τη ζωή. Καθώς όμως κάθε γυναίκα παλεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μητρότητας, βρίσκεται πολλές φορές αντιμέτωπη με τους άλλους της ρόλους στους οποίους καλείται να είναι εξίσου συνεπής πολλές φορές καμία κατανόηση» σημειώνει και προσθέτει: «Αποτελεί επομένως χρέος όλων μας να συμβάλλουμε με οποιοδήποτε τρόπο στην ανακούφιση όλων των μητέρων, ο καθένας από τον τομέα που εκπροσωπεί λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την υποστήριξη και την ενίσχυση της μητέρας-γυναίκας- εργαζόμενης- αγρότισσας».

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της μητέρας, κρίνει απαραίτητη:

- Τη στήριξη του πολυδιάστατου ρόλου της γυναίκας – μητέρας, με την πρόταση και δέσμευση για τη λήψη μέτρων για την αρμονική συνύπαρξη οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

- Την ενίσχυση της παροχής της αναγκαίας πρόνοιας σε ουσιαστικά θέματα μητρότητας.

- Την αποτελεσματική στήριξη και ενθάρρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, και

- Την απαλλαγή (μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας) των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.

Πρέπει τέλος να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις μητέρες παιδιών με αναπηρία, καθώς η στήριξη σε αυτές τις γυναίκες είναι περισσότερο αναγκαία.

«Ας αποτελέσει επομένως αυτή η ημέρα σημείο αναφοράς, αφορμή και αφετηρία για την ουσιαστική ένδειξη αναγνώρισης και συμπαράστασης προς τη μητέρα για το καλό όχι μόνο των παιδιών μας, τα οποία θα μεγαλώνουν με όρους αγάπης, ισότητας και δικαιοσύνης αλλά συνακόλουθα της ίδιας της κοινωνίας.

Ευχόμαστε σ' όλες τις μητέρες χρόνια πολλά» καταλήγει στο μήνυμά της.

 

papastratos300x250