Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Κ. ΠΕΤΣΙΟΣ - Ενδιαφέρον, αλλά όχι ακόμη επίσημο, για τη διεκδίκηση της πρυτανείας
Κ. ΠΕΤΣΙΟΣ - Ενδιαφέρον, αλλά όχι ακόμη επίσημο, για τη διεκδίκηση της πρυτανείας Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 15:56

petsios11 5 2018

Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου στις εκλογές της 6ης Ιουνίου, επιδεικνύει ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Πέτσιος.

Σε δηλώσεις του στο ITV σημείωσε σχετικά: «Προφανώς με ενδιαφέρει και προσπαθώ να αφουγκραστώ τις απόψεις των συναδέλφων μου, μέχρι την τελική προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων που είναι η 21η Μαΐου.

Σίγουρα πάντως είμαστε παρόντες ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και έτσι θα παραμείνουμε», τόνισε.

Ο κ. Πέτσιος τοποθετήθηκε ωστόσο και για το Σχέδιο Νόμου που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης και το οποίο προβλέπει την «απορρόφηση» του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Όπως σημείωσε το Σχέδιο απορρόφησης του ΤΕΙ θέτει εν αμφιβόλω την ακαδημαΐκή τάξη και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπήρξε ούτε επαρκής χρόνος, αλλά ούτε και διάλογος με τα θεσμικά συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου.

Η πρώτη πάντως προσέγγιση του κ. Πέτσιου στο ζήτημα του Σχεδίου Νόμου είχε να κάνει με την αρχική εισαγωγική πρόταση του Σχεδίου, που αναφέρει την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο «...αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διαδικασία και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης».

Ο κ. Πέτσιος τόνισε πως «θα χρειαστεί να ψάξουμε πολύ στην ιστορία του Δικαίου για μία τέτοια διατύπωση, που καταργεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Δεν έχουμε να κάνουμε με σύμπραξη, αλλά με απορρόφηση. Ένας οργανισμός όμως που απορροφά κάτι, αν αυτό είναι θετικό, δημιουργεί ευεξία.

Αν υπάρχει όμως ένα είδος τοξικότητας, τότε αυτό δημιουργεί προβλήματα. Προφανώς δεν έγινε ο διάλογος που έπρεπε και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος. Προσωπικά δεν κατανοώ πως μπορούν να γίνουν τέτοιες μεταβολές, χωρίς έναν εξαντλητικό διάλογο με θεσμοθετημένους φορείς», σημείωσε ο κ. Πέτσιος.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, εφόσον το Σχέδιο προχωρήσει και πάρει τη μορφή ενός νομοσχεδίου που θα προωθηθεί προς ψήφιση, ο κ. Πέτσιος τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ασχοληθεί θεσμικά με το ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ασκηθούν προσφυγές.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ακαδημαϊκής νομοθεσίας, που λεκτοροποιούνται συνάδελφοι με συγκεκριμένη ενασχόληση στα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ έπρεπε και πρέπει να είναι ένας πυλώνας του ακαδημαϊκού συστήματος, όμως δε μπορώ να γνωρίζω τους πραγματικούς σκοπούς του υπουργείου, αλλά και της επιτροπής που συγκροτήθηκε, για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου», κατέληξε ο κ. Πέτσιος.

 

papastratos300x250