Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ενώπιος ενωπίω με τον υπουργό
Ενώπιος ενωπίω με τον υπουργό Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 15:54

enopios11 5 2018

Παράταση του χρόνου διαβούλευσης θα ζητήσουν από τον Κ. Γαβρόγλου οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Η κατά παρέκκλιση εφαρμογή της «απορρόφησης» του ΤΕΙ Ηπείρου καταργεί στην πράξη το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος

Βίκυ Κώστα

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, με θέμα: «Εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου», το «καυτό» δηλαδή θέμα που απασχολεί την Ήπειρο.

Ο υπουργός θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και τις αντίστοιχες του ΤΕΙ Ηπείρου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου με την ονομασία «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Οι πρώτες, αναμένεται να ζητήσουν παράταση της διαβούλευσης, μιας και το χρονικό πλαίσιο που ορίζεται είναι ασφυκτικό και δεν επιτρέπει λεπτομερή εξέταση και κατάθεση προτάσεων για την αναδιαμόρφωσή του.

Το κλίμα που διαμορφώνεται, εκτός κάποιων περιπτώσεων που χαρακτηρίζεται έως και εκρηκτικό, είναι κλίμα αγωνίας για την εφαρμογή ενός Νόμου, που όπως υποστηρίζεται καταργεί το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων…

Ειδικότερα, η πρόταση «αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διαδικασία και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης» του Άρθρου 01, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Αγκάθι» αποτελούν και τα ζητήματα της χρηματοδότησης και του προσωπικού, τα οποία δε θίγονται λεπτομερώς στο Σχέδιο Νόμου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατατέθηκαν απόψεις, προτάσεις και διαφωνίες, με την πλειοψηφία των μελών να συμφωνεί στην αναδιαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου, με τροποποιήσεις, παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Εκείνο που επιχείρησε από την αρχή της συνεδρίασης να διευκρινίσει ο Πρύτανης Γ. Καψάλης είναι το ότι η διαβούλευση μπορεί να ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου, όμως το Σχέδιο Νόμου δεν είναι το τελικό σχέδιο της επόμενης ημέρες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καψάλης επιβεβαίωσε ότι ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε το ΤΕΙ Ηπείρου έγιναν αποδέκτες του Σχεδίου Νόμου από το υπ. Παιδείας, αλλά έγιναν γνώστες του περιεχομένου του μετά την ανάρτησή του στην «Διαύγεια».

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Ηπείρου και οι προτάσεις της

Πιο «ένθερμος» υποστηρικτής του Σχεδίου Νόμου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ΤΕΙ Ηπείρου.

Αυτό διαπιστώνεται και από τις παρατηρήσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ, η οποία επί της αρχής, αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΠΕΘ, «η οποία εν πολλοίς εδράζεται στο πόρισμα στο οποίο ομόφωνα κατέληξε η επιτροπή διαβούλευσης των δύο Ιδρυμάτων στις αρχές του έτους και επικύρωσε με την ένθερμη αποδοχή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τον οποίο θα ήταν παράλειψη να μην αναγνωρίσουμε τη θετική του συνεισφορά» όπως αναφέρει και προσθέτει: «’Καινοτομώντας’ και κατά παρέκκλιση της πρακτικής που ακολούθησαν όλοι οι προκάτοχοί του που χειρίστηκαν ζητήματα των ΑΕΙ, αποποιήθηκε των «προνομίων» του να επιβάλει οριζόντια και κατά το δοκούν μια ενιαία λύση για τους πάντες, αλλά με σεβασμό στην αυτοτέλεια, την κρίση και τη γνώση των ενδιαφερόμενων κατά τόπους Ιδρυμάτων, ζήτησε από τα ίδια να εκτιμήσουν τα επιμέρους ακαδημαϊκά δεδομένα και αναλόγως να προτείνουν τόσο το εύρος όσο και τη φύση των εν δυνάμει συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τους. Η αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο είναι ένα ώριμο αίτημα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, και για αυτό απόλυτα αναγκαίο. Κομβικό σημείο και πυρήνα της φιλοσοφίας του σ/ν αποτελεί η διαπίστωση ότι οι ακαδημαϊκές μονάδες που συγκροτούν σήμερα το ΤΕΙ Ηπείρου και το προσωπικό τους έχουν εν τοις πράγμασι κατακτήσει status ισοδύναμο/ισότιμο των πανεπιστημιακών, καθώς έχουν να επιδείξουν διαχρονικά τέτοιας ποιότητας και εύρους εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιστημονικό έργο, με διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση, καθώς και ευρύτατη κοινωνική αποδοχή λόγω του υψηλού βαθμού εξωστρέφειας που τις χαρακτηρίζει, ώστε με την κατάλληλη εξ αρχής υποβοήθηση, κυρίως ως προς τη στελέχωσή τους, και τις αναγκαίες προσαρμογές των προγραμμάτων σπουδών τους μετεξελίσσονται σε αξιοζήλευτα πανεπιστημιακά Τμήματα, τα οποία θα εμπλουτίσουν και θα ενισχύσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θεραπεύοντας ευδόκιμα διεθνώς παραδεκτά γνωστικά πεδία. Συνεπώς, κάθε κακόβουλη αναφορά, ευτυχώς από ελάχιστους, στη δια νόμου ‘πανεπιστημιοποίηση’ του ΤΕΙ Ηπείρου, υπαινισσόμενη τη χαριστική ‘αναβάθμισή’ του, δεν παραγνωρίζει απλώς την ιστορική πορεία του Ιδρύματος και το μόχθο όσων το υπηρέτησαν και συνεχίζουν να το υπηρετούν, κατορθώνοντας να το αναδείξουν ως ένα διακριτό και αναγνωρισμένο περιφερειακό πόλο παραγωγής και μετάδοσης γνώσης, ιδίως κατά την τελευταία οκταετία της κρίσης και σε πείσμα των αποδομητικών πολιτικών που διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία επιφύλαξε για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά εξυπηρετεί και υπακούει σε ιδιότυπες, ελιτίστικες λογικές και παρωχημένες αντιλήψεις».

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Ηπείρου πάντως, διατυπώνει τις ακόλουθες 10 βελτιωτικές προτάσεις:

- Η εισήγηση και η τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ίδρυσης Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας προέρχεται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» διαδέχθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο. Η ακαδημαϊκή δεοντολογία αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της κάλυψης ενός διεθνώς αναγνωρισμένου γνωστικού πεδίου και η πρόνοια για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό επιβάλλουν η ίδρυση του εν λόγω Τμήματος να ολοκληρωθεί: α) εντάσσοντας το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στα Τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 3 του σ/ν (ίδρυση την 1η-10-2018), και β) εντάσσοντας το ακαδημαϊκό προσωπικό και τις υποδομές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου απευθείας στο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, όπως συμβαίνει με όλα τα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου που μετεξελίσσονται σε πανεπιστημιακά.

- Το υπό ίδρυση Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών να ονομαστεί Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ώστε να αντιστοιχεί σε διεθνώς παραδεκτό και αναγνωρισμένο γνωστικό πεδίο.

- Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών να ενταχθεί στα Τμήματα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, για λόγους εναρμόνισης με τα άλλα ομότιτλα πανεπιστημιακά Τμήματα ΑΕΙ. - Δεδομένου ότι η Σχολή θα πρέπει να οριοθετεί μια επιστημονική περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται μια ενότητα συγγενών κλάδων για τους οποίους θα εξασφαλίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση, προτείνεται: α) η Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών να ονομαστεί Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, και β) η Σχολή Οικονομικών Επιστημών να ονομαστεί Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

- Παράλληλα με το παρόν σ/ν θα πρέπει να ετοιμαστούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα ενισχύονται με ακαδημαϊκό προσωπικό όλα τα νέα πανεπιστημιακά Τμήματα που ιδρύονται ως μετεξέλιξη των υφιστάμενων Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου.

- Να προβλεφθεί η πλήρης συμμετοχή των νέων Τμημάτων στη διοίκηση των πολυτμηματικών Σχολών στις οποίες εντάσσονται.

- Στους ενεργούς φοιτητές (μέχρι το 12ο εξάμηνο φοίτησης) των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου που ολοκληρώνουν τις σπουδές στο Τμήμα εισαγωγής τους να δοθεί η δυνατότητα απονομής του πανεπιστημιακού τίτλου, μετά από επιτυχή παρακολούθηση των επιπλέον μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του αντίστοιχου πανεπιστημιακού Τμήματος.

- Για την εμπέδωση του αισθήματος εργασιακής ασφάλειας στο διοικητικό προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου, κατά την ενσωμάτωσή του στον οργανισμό του Πανεπιστημίου, πέραν των άλλων στοιχείων, να καταγραφεί η πόλη εργασίας τους, από την οποία θα συνεχίζουν να υπηρετούν το νέο Ίδρυμα και μόνο με αίτησή τους θα δύνανται να μετακινηθούν σε άλλη πόλη.

- Το Συμβούλιο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 1 να ονομαστεί Συμβούλιο Μετάβασης και ο Πρόεδρός του να μετέχει στη Σύγκλητο με πλήρη δικαιώματα, ώστε να δύναται να επιτελέσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα που του ανατίθενται.

- Να ενισχυθεί η διοικητική δομή του ΝΠΙΔ «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», ώστε να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), το οποίο εντάσσεται στις αρμοδιότητές της.

 

papastratos300x250