Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Επιμένει στη σκληρή στάση κατά του «Κλεισθένη», η ΚΕΔΕ
Επιμένει στη σκληρή στάση κατά του «Κλεισθένη», η ΚΕΔΕ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 12:54

kede11 5 2018

Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το νομοσχέδιο

               

Επιμένει στη σκληρή στάση απέναντι στο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Όπως ανέφερε ο Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ «Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, αλλά και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, στέλνουμε στον κύριο Σκουρλέτη, αλλά και στους εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου, που μας το παρουσίασαν ως νομοσχέδιο μεταρρύθμισης, ένα πολύ καθαρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας ότι «Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, να κουρελιάσετε το Σύνταγμα της χώρας και να μετατραπούν οι Δήμοι μας, σε απλή υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Επικαλούμενος τα δεκάδες ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί από τα δημοτικά συμβούλια κι από τις ΠΕΔ, υπέρ της απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως στη συντριπτική της πλειοψηφία η Αυτοδιοίκηση «Λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στο σχέδιο απορρύθμισης της Αυτοδιοίκησης, στη διάλυση των Δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία, που θα προκαλέσει στο θεσμό και στις τοπικές κοινωνίες αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο .

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέχρι και χθες είχαν φθάσει στα γραφεία της ΚΕΔΕ τα ψηφίσματα, από 129 Δήμους, εκ των οποίων οι 121 από υπερψήφισαν την απόφαση της ΚΕΔΕ να επιστραφεί ως απαράδεκτο, το νομοσχέδιο που δόθηκε από το Υπουργείο.

«Δυστυχώς για τους εμπνευστές του, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, οι εκπρόσωποι των πολιτών, θεωρούν μειοψηφικές τις απόψεις τους, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα της Αυτοδιοίκησης

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε, η ΚΕΔΕ:

- Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το νομοσχέδιο, όπως και ενημέρωση των βουλευτών, όλων των κομμάτων.

- Έχει ζητήσει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο όσο και με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

- Παράλληλα ο κ. Πατούλης κάλεσε αιρετούς και πολίτες να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων.

- Επιπρόσθετα την Τρίτη 14 Μαΐου, οπότε και λήγει ο τυπικός χρόνος διαβούλευσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη θα επισκεφθεί τον υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, προκειμένου να του παραδοθούν τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων.

- Παράλληλα θα του ζητηθεί να μην καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ θα δεσμευθεί ότι θα καταθέσει στο τέλος του Ιουνίου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με το υπ. Εσωτερικών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ωστόσο διαμήνυσε χαρακτηριστικά: «Μην ξεγελαστείτε από την πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτετε. Μην φέρετε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Πάρτε το πίσω, όχι ως ένδειξη υποχώρησης, αλλά ως πράξη ευθύνης».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα «πολιτικής ήττας» καθώς όπως τόνισε «Αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας πως «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι Δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες».

Παράλληλα διατρέχοντας τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο τόνισε πως «οι Δήμαρχοι που θα λαμβάνουν την πλειοψηφία, δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και μέρους των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ και στις πόλεις της Περιφέρειας, με την επανασύσταση των Κοινοτήτων, και τις αρμοδιότητες που δίνουν στους Προέδρους των Κοινοτήτων, ανοίγουν παράθυρο να λειτουργούν αυτόνομα κι ανεξάρτητα από το Δήμαρχο».

«Αυτό σημαίνει διχασμός» επισήμανε και πρόσθεσε πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι μας θεωρούν εμάς τους αιρετούς, πολιτικό προσωπικό δεύτερης κατηγορίας».

Κατά της απλής αναλογικής ο Frederic Vallier

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.) Frederic Vallier, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρο του CEMR Γ. Πατούλη.

Ο Frederic Vallier τάχθηκε υπέρ της εκπροσώπησης όλων των τάσεων με ταυτόχρονη διασφάλιση μιας σταθερής πλειοψηφίας στην εκτελεστική εξουσία της τοπικής αρχής.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς την «παγίδα», ενώ αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι «ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος θα πρέπει να παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση στη σύνεση, εκτός αν ο στόχος είναι να αποδυναμωθούν οι δήμοι». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτό που προτείνεται πρόκειται για «ένα υβριδικό σύστημα το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να καταλήξει σε μία ακυβερνησία στους Δήμους και τις Περιφέρειες».

 

papastratos300x250