Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Πρώτη επίσημη υποψηφιότητα, για τον πρυτανικό θώκο
Πρώτη επίσημη υποψηφιότητα, για τον πρυτανικό θώκο Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 10:39

pritanikes10 5 2018

Από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Ιωάννη Γεωργίου – «Δε θέλουμε διασπορά των Τμημάτων, αλλά εμβάθυνση σε πεδία των Επιστημών που δεν έχουμε μεγάλη διείσδυση»

Τον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα διεκδικήσει ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Ιωάννης Γεωργίου. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, έγινε χθες Τετάρτη, ενώ ο κ. Γεωργίου τοποθετήθηκε και επί των θεμάτων απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πρόκειται ουσιαστικά, για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας, ενόψει των Πρυτανικών Εκλογών της 6ης Ιουνίου με φόντο την ονοματολογία που «παίζει» όλο αυτό το διάστημα.

Ο Καθηγητής, στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια σημαντικά προβλήματα όπως η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η ανεπάρκεια των υποδομών.

Οι ανάγκες αυτές όμως θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, όπως πρόσθεσε με την ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων, εφόσον προχωρήσει, όπως προβλέπεται η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργίου «Οι νέες συνθήκες δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν ή να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται ψηλά στις αξιολογήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι όμως και το ΤΕΙ Ηπείρου. Κάποια τμήματα του ΤΕΙ θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, όμως απαιτείται μία σειρά ενεργειών, για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του Ιδρύματος. Θεωρούμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο από το 2017 που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων βοηθά στην διατήρηση των ισορροπιών και παρέχει δυνατότητες σταθεροποίησης.

Με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου, δεν θέλουμε να παραβιαστεί ο νόμος και δε θέλουμε διασπορά των Τμημάτων, αλλά εμβάθυνση σε πεδία των Επιστημών που δεν έχουμε μεγάλη διείσδυση», σημείωσε αρχικά.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις ο υποψήφιος Πρύτανης συμφώνησε ουσιαστικά με την θέση που εξέφρασε η Κοσμητεία Καλών Τεχνών ότι η πρόβλεψη του Σχεδίου Νόμου για κατά παρέκκλιση εφαρμογή του νόμου, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

«Δεν μπορώ να ανατρέψω ή να καταργήσω το νόμο όμως η νέα πρυτανική αρχή μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας κοινά αποδεκτού. Δε θα μπορούσε να τελειοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που στο εξωτερικό απαιτούνται πέντε – δέκα χρόνια για τέτοια εγχειρήματα», σημείωσε ο κ. Γεωργίου, που κατέληξε λέγοντας πως παρότι είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο Παιδείας να υπάρξει διεξοδική συζήτηση με τη Σύγκλητο και να γίνουν σταθερά βήματα μέχρι το τελικό σχέδιο, το βήμα αυτό τελικά δεν έγινε.

«Δε γνωρίζω ποιοι συμμετείχαν στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου, όμως το βέβαιο είναι πως παραλείψαμε κάποια βήματα που θα έπρεπε να γίνουν στη διαδικασία και φτάσαμε στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης».

Ποιος είναι

Ο κ. Γεωργίου, είναι Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής της Ιατρικής Γενετικής και Ανθρώπινης Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της Ιατρικής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικής Γενετικής και Ανθρώπινης Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές: σύνολο 210, αναφορές 3600, h factor 33 (Scopus), είναι πιβλέπων ή μέλος τριμελών επιτροπών Διδακτορικών Διατριβών: (Σύνολο 54), τακτικό μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (2006-2009) και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της European Society of Human Reproduction and Embryology (2008-2010). Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιατρικής Γενετικής Ελλάδας ΣΙΓΕ (1997-1998, 2016-2018). Έχει ανταγωνιστικές Χρηματοδοτήσεις Ερευνητικών Προγραμμάτων (Σύνολο 23) και βραβεία σε Συνέδρια (Σύνολο 16).

 

papastratos300x250